Vanndrivende mat: 23 vanndrivende matvarer (2020)

  • Post author:
  • Post category:Kosthold

For mange av oss er det veldig plagsomt å bære på ekstra vann i kroppen. Heldigvis finnes det flere vanndrivende, sunne matvarer som du kan legge til kostholdet ditt for å bekjempe dette. Vanndrivende matvarer er veldig hjelpsomme for de av oss som ønsker å gå ned i vekt, siden vi ofte bærer på ekstra kilo grunnet for mye vann i kroppen. I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over flere gode og sunne vanndrivende matvarer som du kan legge til i kostholdet ditt for å gå ned i vekt eller unngå å bære på overflødig vann i kroppen.

Hva er vanndrivende matvarer?

paleo diett

Vanndrivende mat er matvarer som bekjemper væskeansamlinger i kroppen og fungerer som en detox. Disse er generelt vitaminrike matvarer som har en god ernæringsprofil som vil bidra til å balansere de ulike væskene og elektrolyttene i kroppen din, og som er veldig gode for helsen vår. Generelt har disse matproduktene et høyt vanninnhold og mye kalium, i tillegg til at de besitter viktige mineraler som hjelper kroppen din med å eliminere overflødig natrium i kroppen. Folk som ønsker å gå ned i vekt har ofte god nytte av vanndrivende matvarer, fordi oppblåstheten vi kan føle og mange av de ekstra kiloene vi bærer på faktisk kan skyldes overflødig vann i kroppen.

Det finnes mange gode og sunne matvarer som hjelper kroppen din med å eliminere overflødig vann på en naturlig måte, og skape en god balanse i kroppen. Å spise vanndrivende matvarer kan hjelpe nyrene dine å være velfungerende, og kan være veldig nyttig når det gjelder vekttap. Denne typen mat hjelper nyrene dine med å rense urinveiene dine. Det er slik at overflødige væsker i vevet i kroppen din kan forårsake betennelse, og vanndrivende mat vil hjelpe med å unngå dette. Når det gjelder vektnedgang kan vanndrivende mat også være hjelpsomt, siden disse mattypene forbedrer avfallshåndteringsprosessene innen kroppen din, og øker stoffskiftet ditt.

Tomat

Tomater er en vanndrivende matvare som helt klart bør være en del av alles kosthold. I tillegg til at tomater er veldig gode og kan spises på mange ulike måter, er det også veldig sunt å spise tomater. Tomater er nemlig en naturlig kilde til mange viktige næringsstoffer som hjelper med å unngå væskeansamlinger i kroppen. Tomat inneholder mange stoffer som er viktige for at kroppen skal fungere godt, som C-vitaminer. Faktisk består tomater av mer enn 90% vann, og inneholder mange essensielle mineraler som vil bidra til å balansere elektrolyttnivåene i kroppen din. Ved å spise tomater jevnlig, vil din nyrehelse påvirkes på en positiv måte – og i tillegg finnes det mange andre fordeler ved å ha tomater som en del av kostholdet, siden de beskytter det kardiovaskulære systemet ditt fra problemer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Tomater vil bidra til at nyrene dine fungerer godt, og vil hjelpe kroppen din med å fjerne væske og avfallsstoffer på en mer effektiv måte.

Vannmelon

I tillegg til å være en utrolig deilig frukt som er en ordentlig sommerfavoritt, har vannmelon veldig mange gode og sunne egenskaper for kroppen. Dette er en naturlig vanndrivende frukt som inneholder mange viktige næringsstoffer som hjelper kroppen med å forebygge og behandle mange ulike tilstander og sykdommer. Vannmelon inneholder faktisk mer vann enn nesten alle de andre typene frukt vi har, og inneholder derfor også rimelig få kalorier. Vannmelon inneholder også en god del kalium og magnesium, som er to viktige mineraler som bidrar med å balansere elektrolyttene i kroppen. Kombinert med de mange andre gode vitaminene og mineralene i vannmelon gjør at vannmelon er veldig bra for å bekjempe betennelse i vevet i kroppen, og for å bidra med eliminering av væskeansamlinger i kroppen.

Persille

Generelt brukes persille ofte som pynt på matretter, og ikke alle vet at denne grønne urten faktisk har veldig gode væskedrivende egenskaper. Som et vanndrivende middel kan persille hjelpe kroppen din med å bli kvitt væskeansamlinger, og hjelpe fordøyelsessystemet ditt med å eliminere giftstoffer kjappere. Faktisk kan man merke den vanndrivende effekten ved denne matvaren etter å ha spist kun 25 g fersk persille! Den anbefalte måten å innta persille på for å fremme de vanndrivende egenskapene, er å drikke vann trukket med fersk persille på morgenen.

Agurk

Agurk er en veldig populær vanndrivende matvare som anbefales å spise for de som ønsker å behandle væskeansamlinger i kroppen, i tillegg til andre inflammatoriske lidelser, som for eksempel artritt. De store mengdene antioksidanter kombinert med det høye vanninnholdet i agurk gjenoppretter balanse og god funksjon i både sirkulasjonssystemet ditt og de lymfatiske systemene, som bidrar til at kroppen din kan kvitte seg med ekstra væsker og giftstoffer. I tillegg inneholder agurk mye kalium, som er et mineral som bidrar til å balansere natriumnivåer i kroppen, som hjelper deg med å forhindre nyreproblemer. Agurk gir også kroppen din de gode mineralene svovel og silisium, som er nødvendig mineral for at urinsyren skal fjernes på riktig måte. Agurk er blant de mest populære vanndrivende matvarene fordi det er godt og kan spises med mye forskjellig, i tillegg til at det selvfølgelig har mange gode egenskaper ernæringsmessig.

Ananas

De gode egenskapene til ananas når det gjelder næring og vekttap er godt kjent verden over. Vi vet nok alle at ananas er veldig bra for vekttap, men ikke alle vet at ananas fungerer veldig godt som vanndrivende mat. Ananas bidrar faktisk med å forebygge nyreproblemer og med det kardiovaskulære systemet i kroppen, og er en veldig nyttig matvare. Denne tropiske frukten har et lavt kaloriinnhold og inneholder mye gode enzymer som for eksempel bromelain, og ananas er derfor veldig godt for fordøyelsen, for vektnedgang og for forbedring av tarmproblemer. Ananas består av 85% vann, og inneholder i tillegg mye fiber, C-vitamin og gode mineraler som kroppen trenger – og dette vil hjelpe deg med å balansere væskenivået i kroppen din.

Eplecidereddik

Eplecidereddiks vanndrivende funksjon og bidrag når det gjelder å balansere nivået av kalium i kroppen er godt kjent. Kalium er et godt mineral som kroppen trenger for å opprettholde en god balanse av syre. I tillegg hjelper kalium også med å sørge for at nervene, musklene og nyrene våre fungerer som de skal. Eplecidereddik fjerner overflødig vann fra kroppen vår, som fører til at vi føler oss oppsvulmet eller oppblåst. I tillegg til at det er vanndrivende, er det også flere andre gode egenskaper ved eplecidereddik som er godt for oss.

Melon

Melon er en deilig frukt som inneholder mer enn 90% vann, som gjør den både veldig sunn og gir den gode vanndrivende og avgiftende egenskaper for kroppen. Melon har lenge vært kjent i slankeverdenen for dets gode ernæringsmessige profil, i tillegg til den gode og forfriskende smaken som mange liker godt. Melon inneholder både fiber, vitaminer, og andre næringsstoffer som fremmer god helse i kroppen vår. Å spise melon regelmessig vil bidra til at tilbakeholdt væske og betennelse i kroppen vil minske, og hjelper med å forhindre at visse kroniske sykdommer og lidelser utvikles. Melon inneholder også antioksidanter, blant annet betakaroten, som bidrar til å forhindre oksidativ skade som fremskynder aldringsprosessen i kroppen.

Rødbeter

Rødbeter er en veldig god vanndrivende matvare som ikke alle vet like mye om. Faktisk inneholder rødbeter mye mineraler og antioksidanter, i tillegg til sitt høye vanninnhold, som alle bidrar med å styrke din nyre-og leverhelse. Rødbeter er en komplett matvare med mange gode egenskaper, og du kan dra nytte av all den gode næringen de har å tilby enten du spiser dem som de er eller drikker dem i juice-format. Rødbeter hjelper kroppen med å fjerne overflødige væsker og annet avfall som kan samle seg i vevet i kroppen din. I tillegg bidrar de også med store mengden jern, magnesium og kalium som kroppen din trenger for å være i stand til å bekjempe betennelse. I tillegg til alle disse gode egenskapene, gir rødbeter også en veldig god metthetsfølelse, som er gunstig når man er i prosessen med å gå ned i vekt.

Løk

Løk er en annen veldig god matvare som fremmer vanndriving. Løk er rik på både vitaminer og oligoelementer, hvilket bidrar til å lindre betennelse i kroppen siden de øker produksjonen av urin. I tillegg inneholder løk også mye kalium, kalsium og magnesium, som er nødvendige for å sørge for at mineralsalter er balansert i kroppen din. Løk består av opptil 91% vann, hvilket betyr at de er en kraftig vanndrivende og avgiftende matvare. De er også nyttige for nyrene dine og beskytter kroppen din mot urinveisinfeksjoner.

Bør du begynne å spise vanndrivende mat?

De fleste av oss kan dra nytte av å spise vanndrivende matvarer som de ulike mattypene vi har nevnt her. Disse ulike vanndrivende matvarene er helt klart verdt å legge til i kostholdet ditt, uansett om du ønsker å gå ned i vekt eller bare vil fjerne overflødig vann i kroppen din. Vær oppmerksom på at dersom kostholdet ditt inneholder mange vanndrivende matvarer, må du også drikke væske for å unngå at kroppen din dehydreres. Disse gode vanndrivende produktene kan hjelpe deg med å gå ned i vekt, eller å unngå at du får overflødig vann i kroppen.