Vann i kroppen: Hvordan bli kvitt det på 3 steg (2020)

Vann i kroppen: Hvordan bli kvitt det på 3 steg (2020)

  • Post author:
  • Post category:Vekttap

Vann i kroppen er en veldig vanlig tilstand som kan forekomme hos mange. I denne artikkelen kan du lese om hva dette egentlig er, hva som forårsaker det, og hva du kan gjøre for å unngå det. Det finnes blant annet matvarer du bør unngå dersom du plages med vann i kroppen, og matvarer du kan legge til i kostholdet ditt for å forebygge dette.

Det er viktig at du etablerer et sunt og balansert kosthold dersom du sliter med overflødig vann i kroppen, og at du i tillegg til dette sørger for at du holder deg aktiv og i bevegelse. Ved å ta disse stegene, kan du bekjempe vann i kroppen din og sørge for at helsen din er god.

Hva er vann i kroppen?

Vann i kroppen, som også kalles ødem, er en ganske vanlig tilstand der man har en økt væskeansamling i kroppen. Det overflødige vannet befinner seg normalt lenger nede på kroppen, som for eksempel omkring anklene, men væsken kan også legge seg andre steder på kroppen. Alle kan få vann i kroppen, men tilstanden er mest vanlig hos eldre mennesker.

Det kan skje at folk tror at de har lagt på seg, men at det faktisk handler om at kroppen ikke bearbeider væsker på riktig måte. Vann i kroppen dreier seg om en ubalanse når det gjelder regulering av hvordan væsker beveger seg innen kroppen din, og overflødig vann kan akkumuleres i vevet i kroppen.

Hva er årsaken til vann i kroppen?

Det kan være flere grunner til at man utvikler vann i kroppen. Det kan være forårsaket av et ubalansert kosthold, at man er for stillesittende eller at man ikke drikker nok vann.

Vanninnholdet vi har i kroppen er som regel ganske fastsatt. Det reguleres av hvor mye vann og salt nyrene våre utskiller, og som regel avhenger vanninnholdet i kroppen hvor mye vann og annen væske vi drikker i løpet av dagen. Likevel er det flere ulike hormoner som også kan påvirke vannutskillelsen i kroppen vår.

Dersom man har vannansamlinger rundt anklene kan det ofte skyldes dårlig venepumpeaktivitet i kroppen eller dårlig tilbakeløp av blod fra bena. Dersom det er økt vanninnhold andre steder på kroppen, kan det tyde på sykdom eller andre tilstander i hjertet, leveren eller nyrene. Dersom man tar væskebindende medisin, kan dette også føre til økt vann i kroppen.

Hva er symptomene på vann i kroppen?

Dersom du plages med vann i kroppen, vil du kunne merke flere symptomer eller tegn på dette. Blant annet vil du generelt legge merke til en økning i vekten din, og du vil se eller kjenne hevelser i visse deler av kroppen din, spesielt bena og anklene dine.

Du kan teste dette ved å trykke på huden i områder der du mistenker at det kan være vannansamlinger. Trykk på huden i et par sekunder før du tar fingeren bort, og hvis et hvitt merke forblir på huden etterpå, kan dette være et tegn på at du har vann i kroppen. Dersom du har spørsmål om dette eller trenger hjelp til å takle plagene du har, kan du snakke med legen din.

Hva kan du gjøre for å unngå vann i kroppen?

Heldigvis er det flere steg du kan ta for å forebygge eller unngå å få vann i kroppen. For å forhindre eller redusere ubalansen i væsker i kroppen, er det viktig at du følger et godt og sunt kosthold med et lavt natriuminnhold, og med et rimelig høyt inntak av vanndrivende mat og drikke.

Vanndrivende matvarer er vann, juice, grønnsaker, frukt, og du kan lese mer om hvilke vanndrivende matprodukter som anbefales på internett – og vi skriver også mer om dette lenger nede i artikkelen.

De viktigste faktorene som gjør problemene verre er et kosthold med mye natrium eller hormonell ubalanse i kroppen. I tillegg vil mangel på aktivitet og bevegelse ha en negativ påvirkning på dette. Hvis du er for stillesittende i det daglige, vil du ha dårlig sirkulasjon i kroppen din som bidrar til vannansamlinger i kroppen.

Det er viktig å holde seg i bevegelse for å unngå vann i kroppen. Det anbefales at du trener minst to ganger i uken, og gjerne beveger deg litt hver dag.

I tillegg til å holde seg aktiv, er det også lurt å holde seg unna visse matvarer som er kjent å øke mengden væske i kroppen. Alkohol er et typisk eksempel på produkter som kan virke forverrende på dette problemer. Det er fordi alkohol utløser væskeansamling i magen og bena.

Selv om man ofte går på do når man drikker alkohol, vil mye av væsken du inntar akkumuleres i kroppen din. Du bør derfor unngå å drikke for mye alkohol, spesielt øl og drinker med høyt alkoholinnhold og mye sukker. Det er helt greit å ta et glass vin i ny og ne, men dersom du sliter med vann i kroppen eller ønsker å forebygge dette er det lurt å være forsiktig med alkoholen du inntar.

Spekemat og annen salt mat er også lurt å unngå hvis du plages av vann i kroppen. Det er fordi spekemat inneholder mye natrium, som du altså bør minske inntaket ditt av dersom du vil unngå vannansamlinger. Du finner også mye salt i potetgull og andre snacksprodukter, så dette er også lurt å unngå å spise for mye av.

Raffinert sukker er en annen versting når det gjelder utvikling av vann i kroppen. Det finnes veldig mange matprodukter i dag som inneholder mye sukker eller søtningsmidler, og dette er produkter som ikke fungerer særlig godt i kroppen vår.

Når disse komponentene kommer inn i kroppen, blir det vanskeligere for kroppen din å fjerne væsken ordentlig, hvilket kan føre til oppblåsthet. Det kan derfor være en god ide å redusere inntaket ditt av raffinert sukker hvis du vil unngå vann i kroppen.

Akkurat det samme gjelder salt og sodium, så igjen er det viktig å følge med på næringsinnholdet på de ulike produktene du spiser for å unngå for mye av dette.

Hvitt mel fører også til vann i kroppen. Det er fordi raffinert mel inneholder karbohydrater som sakte bygges opp i kroppen, og hindrer nyrene i å fungere som de skal. Siden dette bremser nyrefunksjonen, kan mengden vann i kroppen din økes.

Du finner mye hvitt mel i de typiske kostholdsverstingene som er så fristende, men best å holde seg unna – som pizza, pasta, brød og bakevarer. Det er derfor best å unngå hvitt mel, og heller velge fullkornshvete i maten du spiser – men også inntaket av fullkornshvete bør du holde øye med slik at du ikke får i deg for mye.

Hvilke matvarer kan hjelpe med vann i kroppen?

Som vi har sett, er det rimelig vanlig å ha ekstra vann i kroppen. Dette kan være svært plagsomt, men heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å bekjempe dette problemet. I tillegg til å holde deg aktiv i hverdagen, er det veldig lurt å spise vanndrivende mat.

Det er mange gode og vanlige matvarer som er naturlig vanndrivende, og som vil være enkelt for deg å legge til i ditt vanlige kosthold. Dette er sunne og gode produkter som de fleste av oss allerede har som en del av kostholdet, men det kan være lurt å spise litt ekstra av disse dersom du plages med vannansamlinger i kroppen.

For å si det enkelt, er vanndrivende matprodukter mat som naturlig jobber mot vann i kroppen vår, og kan hjelpe oss med å fjerne overflødig vann i kroppen.

Grunnen til at vanndrivende matvarer fungerer på denne måten, er at de inneholder mange gode næringsstoffer som bidrar til å balansere væskene i kroppen vår – blant annet fordi de inneholder flere spesifikke mineraler som hjelper med dette, som for eksempel kalium.

Disse matvarene hjelper oss med å skille ut overflødig vann som kan bli sittende på kroppen, og sørger for at vi er i stand til å opprettholde god balanse i kroppen. Vanligvis er dette spesielt vitaminrike matprodukter som har mye å bidra med ernæringsmessig på flere ulike plan.

Vannmelon er blant de mest kjente vanndrivende mattypene. Dette er en kjempegod frukt som er naturlig vanndrivende, siden den består av nesten kun vann. I tillegg inneholder vannmelon flere av de viktige næringsstoffene og mineralene vi trenger for å sørge for at elektrolyttene i kroppen er i balanse, som for eksempel kalium og magnesium.

Tomat er en annen veldig god og nyttig matvare som er vanndrivende. Tomater har mye C-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere godt, i tillegg til at de inneholder flere nødvendige mineraler som er godt for nyrenes helse.

Grønn te er en veldig god vanndrivende drikke som anbefales dersom man har vann i kroppen. Grønn te bidrar til å fjerne overflødig vann i kroppen siden det blant annet inneholder mye koffein.

Eplecidereddik er også et nyttig verktøy i kampen mot vann i kroppen. Dette bidrar til å balansere kaliumnivået i kroppen, og dette er et mineral som hjelper med å opprettholde funksjonen til både nerver, muskler og nyrer.

Agurk er en annen godt kjent vanndrivende matvare. De fleste av oss spiser ofte agurk i hverdagen uansett, men dette er faktisk en grønnsak som spesielt anbefales dersom man har vann i kroppen.

Det er fordi agurk inneholder mye antioksidanter, og i tillegg består av mye vann, og dermed vil hjelpe kroppen din med å kvitte seg med overflødig vann og avfall. Agurk kan også bidra mye av mineralet kalium, som trengs for å forhindre nyreproblemer.

Artisjokk er også lurt å spise dersom du plages med vann i kroppen – denne grønnsakens vanndrivende egenskaper har vært kjent veldig lenge, og brukes ofte for å forbedre nyrefunksjonen, drive overflødig vann ut av kroppen, og bidrar med mange gode næringsstoffer som hjelper kroppen vår å fungere godt.

Asparges er en annen grønnsak som er vanndrivende, og denne inneholder mange stoffer som hjelper nyrenes funksjon. I tillegg til de flere gode næringsstoffene asparges gir deg, hjelper den også med å fjerne overflødig væske.

Ananas er en frukt som er veldig god når det gjelder vanndrivende egenskaper. Det er godt kjent at ananas bidrar mye når det gjelder vekttap, men denne frukten hjelper også dersom du sliter med overflødig vann i kroppen. Ananas forebygger nyreproblemer, og inneholder flere mineraler som vil hjelpe deg å opprettholde en god væskebalanse i kroppen din.

Tranebær er også lurt å spise hvis du har problemer med vann i kroppen. Tranebær bidrar med flere gode næringsstoffer som er viktige for kroppen vår, blant annet gode antioksidanter som hjelper kroppen med å skille ut giftstoffer og avfall. Spesifikt beskytter tranebær også mot urinveisinfeksjoner, som spesielt kvinner er utsatt for.

Løk er en annen vanndrivende matvare som fungerer veldig godt – denne grønnsaken bidrar med mye nyttig for kroppen vår. Blant annet gir den oss flere gode vitaminer og oligoelementer, som øker urinproduksjonen i kroppen og hjelper oss med å utskille overflødig vann og avfall. Løk har også en god del kalium, magnesium og kalsium, som hjelper oss med å holde god balanse i kroppen.

Hva bør du gjøre dersom du har vann i kroppen?

Hvis du mistenker at du har overflødig vann i kroppen, kan det være lurt å sjekke med legen din. Som regel er dette ikke farlig, og det er også ganske vanlig å ha vann i kroppen, men likevel er det en god ide å ha en dialog med legen din.

Når det er gjort, kan du begynne å ta rimelig enkle steg for å bekjempe dette problemet. Som du har sett ovenfor, er det viktig at du holder deg i aktivitet i hverdagen. Hvis du er mye stillesittende, kan dette bidra til væskeansamlinger i kroppen din, så du må sørge for at du beveger på deg.

I tillegg til å holde deg i bevegelse, er det visse matprodukter du bør unngå hvis du sliter med vann i kroppen – disse er nevnt ovenfor.

Det finnes også mange gode, sunne matvarer som du bør legge til i kostholdet ditt, siden disse hjelper til å bekjempe vann i kroppen og har en vanndrivende effekt. Disse produktene er en helt naturlig og flott måte å opprettholde god balanse i kroppen din, og sørge for at dine nyrer fungerer på riktig måte.