13 Tegn på overgangsalder: Gjør dette for å minske plagene

13 Tegn på overgangsalder: Gjør dette for å minske plagene

  • Post author:
  • Post category:Vekttap

Overgangsalderen er en naturlig prosess i kvinners liv. Men hva er dette egentlig, og hva er symptomene på at overgangsalderen har kommet? Sjekk vår oversikt her for å lære mer om overgangsalderen og hva de vanligste symptomene på denne er.

Selv om du kan få mye god informasjon her, bør du likevel huske på at du bør gå til fastlegen din dersom du lurer på om du er i gang med overgangsalderen, slik at legen din kan bekrefte dette og støtte deg gjennom denne prosessen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen begynner som regel noen år før menstruasjonen i kvinner tar slutt. Overgangsalderen, som også kalles klimakteriet, kan føre med seg flere plager over lengre tid.

Disse forandringene og symptomene på overgangsalderen kan faktisk oppstå lenge før menstruasjonen opphører, som kalles menopausen. Det er ikke uvanlig at symptomer inntreffer opptil ti år før menopausen inntreffer.

Som regel begynner overgangsalderen for kvinner i 40-årene, og de fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45-55 år. Likevel kan menopausen opptre både tidligere og senere. I Norge skjer dette i gjennomsnitt når kvinner er 53 år gamle, men tidspunktet for når du kommer i overgangsalderen er genetisk.

Klimakteriet omfatter perioden både før og etter den siste menstruasjonsblødningen, mens menopausen er den siste blødningen i menstruasjonen. Klimakteriet begynner som regel noen år før menopausen finner sted, og mange kvinner opplever at plagene vedvarer flere år før og etter menopausen.

Noen kvinner har ingen plager når de går gjennom overgangsalderen, men de fleste kvinner opplever et eller flere symptomer. Generelt regner man med at tre av fire kvinner opplever plager i forbindelse med overgangsalderen – dette vil si at en av fire kvinner slett ikke har plager.

Likevel er det også slik at en av fire kvinner opplever sterkt besvær ved overgangsalderen. Symptomene på overgangsalderen kan variere fra ganske milde til svært sterke.

Hvorfor kommer kvinner i overgangsalderen?

Overgangsalderen er en naturlig prosess, og ikke en sykdom. Det er slik at når kvinner nærmer seg menopausen, begynner eggstokkene å produsere mindre av de to hormonene østrogen og progesteron.

Det første tegnet på at overgangsalderen snart kommer er ofte at menstruasjonen blir mer uregelmessige i årene før menopausen inntreffer på grunn av de minskende produksjonen av disse hormonene. Når eggstokkene til slutt lager så lite østrogen og progesteron at blødninger ved menstruasjon stopper helt, har menopausen inntruffet.

Symptomene man merker før og under overgangsalderen skylder altså at eggstokkene slutter å fungere som tidligere, generelt når kvinner er rundt 50 år gamle. På grunn av den lavere østrogenmengden i kroppen, faller menstruasjonen bort.

Når eggstokkenes aktivitet avtar i perioden frem mot overgangsalderen, blir hormonnivået lavere. Kjønnshormonene østrogen og progesteron regulerer vanligvis blødningene ved mensen, stimulerer slimhinnene i skjeden, forebygger tap av bensubstans, og bidrar til sexlyst. I tillegg bidrar disse hormonene også til psykisk velvære.

Hvilke plager kan oppstå under overgangsalderen?

Overgangsalderen kan føre med seg rimelig mange ulike plager – det vanligste er hetetokter, blødningsforstyrrelser, humørsvingninger og tørrhet i skjeden. Det er mye forskjellig som kan foregå mens kvinner er i overgangsalderen, og mange kvinner rapporterer å slite med uvanlig mye svetting, hetetokter i tide og utide, blødningsforstyrrelser eller såkalt spotting, hjerteklapp, søvnvansker og urinveisproblemer.

Rundt 80% av kvinner opplever hetetokter og svettetokter i overgangsalderen, og plagene varierer mye fra en person til en annen. Der en kvinne kan oppleve plagene som ikke altfor ille, kan en annen kvinne ha mye vanskeligheter med dette. Hetetoktene dreier seg som regel om at man plutselig føler seg varm, blir svett og rød i ansiktet.

Dette kan komme som lyn fra klar himmel og være både ubehagelig og sjenerende. Mange kvinner opplever at hetetokter og unormal svetting kan skape problemer for nattesøvnen. Hetetoktene og den uvanlige svettingen er en direkte følge av hormonforandringene som finner sted i kroppen rundt denne tiden, og kan være ganske milde eller faktisk så sterke at de vekker deg om natten eller gjør det umulig å sovne inn.

Det er også vanlig å oppleve uregelmessige blødninger gjennom overgangsperioden. Dette er generelt det tidligste tegnet på at menopausen er på vei, og kan innebære at menstruasjonene blir større eller mindre.

Kvinner som er i overgangsalderen vil generelt oppleve at mensen kommer uregelmessig, og svært få opplever at mensen stopper opp ut av det blå uten å ha vært uregelmessig i en periode først. Mens noen kvinner kan få unormalt kraftige blødninger ved menstruasjonen, kan andre oppleve at blødningene blir mye mindre.

Som regel blir blødningene gradvis mindre og sjeldnere, men dette kan være plagsomt, siden det kan bli veldig vanskelig for kvinner å vite når og hvordan blødninger kan inntreffe. Noen kvinner opplever at mensen kommer oftere, for eksempel med to ukers mellomrom, eller at det går flere måneder mellom hver blødning.

Det er vanlig å oppleve visse psykiske symptomer ved overgangsalderen. Mange kvinner opplever at det er flere psykiske konsekvenser av denne perioden i livet. Humørsykhet, nedstemthet, depresjon, tristhet, søvnproblemer, irritabilitet og lignende er veldig vanlig for mange kvinner å oppleve ved denne tiden.

Noen kvinner rapporterer også at de får problemer med å konsentrere seg, og det er ganske normalt å oppleve nedsatt seksuallyst. En faktor som kan komplisere de psykiske symptomene på overgangsalderen er livsfaseendringer, som gjerne kan skje rundt den samme tiden som kvinner går gjennom disse endringene.

Dette kan for eksempel innebære at store barn flytter hjemmefra, eller at man tar på seg mer omsorg for foreldre som er i ferd med å bli eldre og trenger mer hjelp. Disse sosiale omveltningene som kanskje finner sted rundt overgangsalderen kan medføre både stress og belastninger for kvinner, og de psykiske symptomene på overgangsalderen kan derfor påvirker.

Mange kvinner opplever også endringer i slimhinnene i urinrøret. Det er slik at slimhinnene i urinrøret og i skjeden som regel blir tynnere og tørrere når menopausen finner sted. Dette fører til at mange kvinner kan oppleve å få urinveisinfeksjoner, svie ved tissing, i tillegg til sårhet, tørrhet og muligens også småblødninger ved samleie. Endringene på slimhinnen i skjeden kan forårsake kløe og gjøre samleie smertefullt.

Det er også vanlig å få søvnproblemer gjennom denne perioden. Kvinner opplever å få vansker med å sovne inn, opplever å våkne opp om natten grunnet sterke hetetokter, eller våkner tidligere enn normalt og klarer ikke å sovne igjen.Du kan merke at du sover lettere og våkner opp av til og med små lyder og forstyrrelser.

I tillegg kan du oppleve at du føler deg mer trøtt og sliten fordi overgangsalderen forstyrrer hormonbalansen i kroppen din. Mange kvinner opplever også at de sliter med hodepine og migrene når de er i overgangsalderen. Det er ganske vanlig at man plutselig opplever å få hodepine eller annet fysisk ubehag, og dette er grunnet den hormonelle ubalansen i kroppen.

Hvis du opplever store plager mens du går gjennom overgangsalderen, er det flere typer behandling som kan hjelpe deg.

Tidlig overgangsalder

Noen kvinner opplever at de kommer i overgangsalderen uvanlig tidlig. For noen kvinner kan overgangsalderen starte før man har fylt 40, og generelt vil symptomene være de samme – endringer i blødninger ved mensen, hetetokter, nattesvette, søvnproblemer og psykiske påvirkninger.

Det er ikke særlig vanlig å komme i tidlig overgangsalder, men det skjer med rundt 1% av kvinner. Tidlig overgangsalder som inntreffer såpass tidlig at det er før kvinner har fylt 30 år er enda mer uvanlig, og forekommer kun hos 1 promille – likevel er det lurt å være klar over at dette kan skje.

Årsakene til at noen kvinner opplever å komme i tidlig overgangsalder er rett og slett fordi eggene i kvinnens eggstokker er ødelagt.

I de fleste tilfellene av dette, rundt 90%, vet man faktisk ikke hvorfor dette har skjedd – men generelt kan årsaken være at det foreligger genetiske feil eller stoffskiftefeil, at kvinnen det gjelder har fått ovariesvikt som følge av en infeksjon, har hatt strålebehandling eller cellegift som har ødelagt eggene, eller at kvinnen har fått fjernet eggstokkene sine – for eksempel på grunn av forandringer i disse eller for å forebygge eggstokkreft.

Hva kan du gjøre for å minske plagene?

Kvinner har ulike erfaringer når det gjelder overgangsalderen. Arv og genetikk spiller en stor rolle her. Noen kvinner har ingen eller bare milde symptomer, mens andre kvinner har såpass store plager i denne perioden at det går sterkt ut over deres livskvalitet.

Når du skal gå gjennom denne naturlige prosessen i en kvinnes liv, er det viktig at du oppsøker legen din og sørger for at du får god støtte gjennom dette. Noen opplever også at de får god effekt av hormonbehandlinger som hjelper med plagene, og legen din vil være i stand til å gi deg råd om hva som kan hjelpe deg.

Selv om plagene du opplever vil avhenge av mye forskjellig, inkludert ting du ikke har kontroll over, er det også noen ting du kan gjøre for å dempe de verste symptomene på overgangsalderen. Noen kvinner opplever at hetetoktene utløses eller forverres av koffein, sterk mat, varm drikke eller alkohol.

Dersom du ønsker å sørge for at du unngår å få spesielt ille hetetokter, kan det være lurt å kutte ned eller kutte ut koffein, for eksempel fra kaffe eller brus. Det er også lurt å holde seg unna mat som er sterkt krydret eller spicy, i tillegg til alkoholholdig drikke og drikke som er for varm.

Hva med etter overgangsalderen?

Generelt er det viktig både under og etter overgangsalderen at du tar god vare på helsen din, og det vil være viktig å spise et balansert og fullverdig kosthold med mange frukt og grønnsaker, i tillegg til mye kalsium fra melkeprodukter. Du bør sørge for at alkoholforbruket ditt ikke er for høyt, og du bør unngå røyking. Det vil være lurt å opprettholde en sunn vekt, og være i aktivitet regelmessig – helst bør du trene eller bevege deg hver dag.

Det er vanlig at kvinner etter overgangsalderen opplever at beinskjørhet, hjerte og karsykdommer og urinveisinfeksjoner blir mer vanlig. Derfor er det viktig at du forebygger dette med et godt og balansert kosthold, og eventuelt kosttilskudd. Du bør sørge for at du får i deg nok vitamin D og kalsium, som finnes i tran og melk. I tillegg forebygges hjerte og karsykdommer godt ved jevnlig aktivitet og mosjon kombinert med et sunt kosthold.

Er du på vei inn i overgangsalderen?

Hvis du har spørsmål om overgangsalderen, eller du lurer på om du selv er i ferd med å gå inn i overgangsalderen, er det lurt å sjekke med legen din. Fastlegen din vil være i stand til å gi gode råd angående denne naturlige perioden i kvinners liv, og vil også kunne slå fast hvorvidt du er i overgangsalderen ved å sjekke dine symptomer og alder.

Dersom du er yngre enn 40 år gammel, kan du ta en FSH-blodprøve for å være sikker på om du er i ferd med å gjennomgå menopausen.

Mange kvinner klarer fint å komme seg gjennom overgangsperioden uten at de trenger noen spesiell behandling. Dersom du opplever så mange plager at det påvirker livskvaliteten din, er det lurt at du snakker med legen din om dette og få råd – noen kvinner opplever at hormonbehandling hjelper dem.

Uten noen behandling forsvinner overgangsplagene generelt etter et par år, men noen kvinner opplever plager i mange år.

Det finnes flere gode naturlige produkter som kan hjelpe kvinner som opplever plager ved overgangsalderen, enten plagene er rimelig milde eller ganske sterke. Det er flere kost- og naturpreparater som kan hjelpe deg. Rødkløverprodukter og soyaprodukter kan ha en god påvirkning på hetetokter.

Her vil det være lurt å prøve seg frem med ulike produkter for å finne ut hva som passer for akkurat deg – det er nemlig slik at det produktet som fungerer godt for en person ikke nødvendigvis passer bra for en annen.

Når det gjelder problemer i forbindelse med slimhinnen i skjeden, finnes det god lokalbehandling både med og uten hormoner som kan gi god hjelp for kvinner som sliter med sårhet og smerter ved samleie. I tillegg vil aktivitet og mosjon godt for plagene du kan oppleve ved overgangsalderen – spesielt kan yoga, pilates og mindfulness være et veldig godt verktøy.