Sunn mat: Her er 13 sunne matvarer og retter må prøve

Sunn mat: Her er 13 sunne matvarer og retter må prøve

  • Post author:
  • Post category:Kosthold

Alle vet at det er viktig å spise sunn mat og ha et godt og balansert kosthold. Men det er veldig mye informasjon å holde styr på når det gjelder hva sunne matvarer egentlig er. I denne artikkelen gir vi deg en god oversikt over hvilke matvarer faktisk er sunne, og hva du bør unngå dersom du ønsker å spise sunt.

Balansert kosthold som er ernæringsmessig solid

Når det gjelder å spise sunt, er det viktigste å sørge for at du har et balansert kosthold som gir kroppen din alle de ulike næringsstoffene du trenger for at kroppen din skal fungere som den skal. Det å ha et sunt kosthold handler ikke om å bli så slank som mulig – det handler om å ha bedre helse og sunnere kropp, og for noen er det å gå ned noen kilo en flott bonus.

For å spise sunt, må du sørge for at du får i deg en god balanse av protein, fett, fiber og mange vitaminer og mineraler vi trenger. For å gjøre dette, er det viktig at du forstår deg på hvilke matvarer du bør spise, og hvilke du ikke bør spise for mye av.

De fleste av oss opplever at det ikke alltid er så enkelt å spise sunn og god mat i en travel hverdag, og det kan fort bli slik at man tyr til de enkleste og kjappeste løsningene. Men det er både lurt og viktig å opprette gode rutiner slik at man kan spise et sunt og balansert kosthold i hverdagen.

Hva er et sunt kosthold?

Det er viktig at vi spiser en diett med mye variasjon med tanke på de ulike matvarene vi spiser fordi forskjellige typer mat gir ulike næringsstoffer til kroppen. Et godt kosthold må dekke kroppens behov for nødvendige næringsstoffer. Ved å spise riktig kan vi regulere blodsukkeret, unngå overvekt, forebygge livsstilsykdommer og generelt sørge for at kroppen fungerer godt.

Et sunt kosthold bør ha mye grove brød/kornvarer, mye grønnsaker og frukt, belgvekster som bønner og linser, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk. Et sunt kosthold har ikke mange matvarer som inneholder mye tilsatt sukker og mettet fett.

Det er viktig for alle mennesker å ha et sunt og balansert kosthold, men dersom du har diabetes type 2, høyt blodtrykk eller høyt kolesterol eller andre sykdommer er det ekstra viktig å sørge for at du spiser riktig.

Hva bør jeg spise?

Maten vi spiser har mye å si for kroppen og helsen vår. Det er viktig at du har et variert kosthold, der du spiser mye grønnsaker, frukt og bær i tillegg til grove kornprodukter og fisk. Du bør spise lite bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og raffinert mel og sukker.

Generelt er rådene at du spiser minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, grove kornprodukter hver dag, fisk 2-3 ganger i uken, magre meieriprodukter hver dag. Du bør ikke spise for mye kjøtt, og sjeldent spise sterkt bearbeidede matvarer.

Du bør velge matprodukter som har lite salt og sodium, og ikke bruke for mye salt i maten du lager. Prøv å unngå mat og drikke som har mye sukker – og vær oppmerksom på at drikker som brus eller juice kan være en ordentlig sukker og kaloribombe med lite eller ingen næringsmessig fordel.

Spise regnbuen

Et veldig vanlig kostholdsråd er at vi bør spise regnbuen. Dette betyr rett og slett at vi bør spise mange ulike matvarer i mange ulike farger, altså bør maten vår finnes i alle regnbuens farger. Dette handler om at kostholdet vårt bør inneholde grønnsaker, frukt og bær i mange ulike farger, for å sørge for at vi spiser variert.

Mat i alle regnbuens farger er ikke bare godt for vår kropp og sinn – det er også veldig mye bedre for jordkloden vår. Plantebasert mat er veldig populært disse dager, ikke bare på grunn av den gode næringen denne typen mat tilbyr, men også at det er mye bedre for verden rundt oss.

Det er veldig flott å kunne se ned på en fargerik tallerken når vi skal spise, der mange ulike grønnsaker og smaker er representert. Frukt, bær og grønnsaker i mange ulike farger er svært næringsrike og verdifulle ernæringsmessig, i tillegg til at de er veldig gode!

Noe som er flott med å spise regnbuemat er at man kan variere maten veldig. Den samme grønnsaken kan jo stekes, kokes, bakes i ovnen, moses, grilles, tørkes eller rett og slett spises rå – altså får man mange deilige smaker og mange måter å spise samme matvaren på.

Når det gjelder næringsinnholdet til de mange ulike grønnsakene, fruktene og bærene du kan spise, kan det være vanskelig å forstå seg på nøyaktig hva de ulike varene inneholder. Derfor kan det være nyttig å gjøre litt research for å finne ut av hvilke grønnsaker som er best.

Hva er næringstetthet?

keto-diett

Næringstetthet når det gjelder matvarer handler om hvor mange næringsstoffer maten kan tilby i forhold til hvor mange kalorier som finnes i produktet. Generelt snakker vi mest om hvor mange ulike vitaminer og mineraler som finnes i en matvare.

Vi kan for eksempel sammenligne agurk og brokkoli – begge disse grønnsakene inneholder gode næringsstoffer som kroppen vår trenger, men brokkoli er mye mer næringstett enn det agurk er. Det vil si at du må spise veldig mange agurker før du får i deg like mange vitaminer som du får ved å spise kun 100 gram brokkoli.

Derfor er det lurt at du forstår deg på hvordan næringstetthet fungerer, slik at du kan velge de rette grønnsakene du bør spise mye av. Spesielt hvis du ikke er særlig flink til å spise grønnsaker, er det viktig at grønnsakene du faktisk spise har høy næringsmessig verdi som kan bidra mye til at kroppen din får det den trenger.

Selv om to ulike matvarer begge kan være sunne og gode for oss på ulike måter, er det slik at en vare kan gi oss mye mer av det vi trenger. Matvarer som har mye fett og sukker inneholder mange kalorier, men lite næring. Det vil si at de kan gi mye energi, men er fattig på næringsbidrag til kroppen vår – det er det vi kaller tomme kalorier.

Kaloriene ulike matvarer har, fungerer også slik – en skive med loff og en skive grovbrød inneholder kanskje nesten akkurat like mange kalorier, men den grove skiven vil gi deg mye mer næring, som fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. I tillegg vil grovbrødet holde deg mett lengre og stabilisere blodsukkeret ditt.

Matvarer du kanskje er usikker på

Det er nok mange av oss som er usikre på visse matvarer fordi vi har hørt veldig mye forskjellige råd om dem.

Egg er et godt eksempel på dette – vi husker nok alle at det var mye snakk om at egg inneholder mye kolesterol for noen år tilbake, og det ble derfor anbefalt å unngå å spise for mye egg hvis man vil ha et lavt kolesterol. Men nå er dette påstander som generelt har blitt trukket tilbake – egg er faktisk veldig godt for kroppen vår, og vi kan fint spise ganske mange egg uten at det er skadelig for kroppen vår. Tvert imot inneholder egg veldig mange gode næringsstoffer vi trenger.

Ost er et annet eksempel. Vi vet nok alle at gode oster kan være fetende fordi de inneholder en del fett. Men det er faktisk slik at melkeprodukter som ost inneholder god næring som kan bidra til å stabilisere blodsukkeret. Dette er gunstig for helsen vår, og kan hjelpe til med å forlenge livet.

Slik tar du gode valg

Det er nok ganske vanlig å tenke at det å spise sunt, gå ned i vekt og generelt ha en sunn livsstil er kjedelig og innebærer å gå sulten og takke nei til alt som er godt. Det stemmer ikke nødvendigvis – det å spise sunt trenger overhodet ikke å være kjedelig, og det er ikke slik at du må nekte deg selv alt.

Det handler rett og slett om å finne en god balanse, og ta gode valg i hverdagen som fungerer for deg. Dette kan være rimelig små endringer som bærer mye vekt – for eksempel å bytte ut loffskiva med en grovbrødskive og chips på kvelden med grønnssakstenger og hummus.

Det å spise sunt dreier seg om å bytte ut den usunne og næringsfattige maten vi spiser med sunn, variert mat som inneholder en god balanse av næringsstoffer kroppen vår trenger.

Planlegging er viktig

For noen av oss kan det virke ganske overveldende med alle disse rådene angående hvordan du kan spise sunt. Det er viktig at du prøver å få oversikt uten å bli for overveldet slik at du ender opp med å bare gi opp.

For mange er planlegging veldig viktig når det gjelder å opprettholde et sunt kosthold. Det er mye enklere å spise sunt over lengre tid når du har en plan for hva du skal spise og hvordan. Mange av oss opplever at planlegging av kosten og gode rutiner i hverdagen hjelper med å gjøre dette enklere.

Generelt er det lurt å spise mindre og hyppige måltider i løpet av dagen, og unngå å spise veldig store måltider kun en eller to ganger om dagen. Dette gjør det mulig for kroppen vår å forbrenne kaloriene vi spiser uten å lagre dem som fett.

Generelt er det nok slik at når man ikke setter av tid til å handle mat og tilberede sunn mat, kan kostholdet bli mer spontant og tilfeldig – man kjøper kanskje noe usunt på kantina på skole eller jobb eller på butikken fordi man er sulten og vil ha noe kjapt. Slike enkle og raske løsninger er sjeldent de mest sunne valgene som er gode for oss på sikt.

Derfor er det å planlegge kostholdet og utarbeide gode rutiner på dette en stor del av å opprettholde en sunn livsstil med næringsrik mat. Mange velger å planlegge ukens måltider og handle til hele uken når du skal på butikken. Det er også lurt å kjøpe inn visse sunne matvarer som du alltid ønsker å ha i hus, slik at du lett kan smelle sammen en enkel og sunn middag.

Hvordan kan jeg begynne å endre kostholdet mitt?

Hvis du ønsker å spise sunnere og endre kostholdet ditt, er det ikke noe problem å begynne smått og gjøre små endringer som vil hjelpe mye.

For mange av oss kan det virke vanskelig eller overveldende å gjøre endringer i kostholdet og oppnå en sunnere livsstil. Spesielt om du ønsker å gå ned i vekt, kan såkalte krasj-dietter virke som en god ide – men når du er for streng med kostholdet kan du lett støte på problemer og slutte med dietten kjapt.

Derfor er det veldig lurt å begynne smått og gjøre gradvise endringer som fungerer for deg. Hvis du ønsker å endre måten du lever på, er det viktig at du skaper en ny livsstil som du kan leve med, og som du tror du vil trives med.

Eksempel på endringene du kan begynne med når det gjelder å forbedre kostholdet kan innebære å kun spise godteri på lørdag og spise litt mer grønnsaker og frukt hver dag. Ved å begynne forsiktig kan du sakte men sikkert utvikle en sunnere livsstil der du følger de mange gode kostrådene som anbefales i dag.

Husk at du bør tenke på det store bildet og se ting i sammenheng. Hvis du ønsker å ha litt sukker i teen din er ikke det usunt, og du kan godt fortsette med det om du foretrekker det – men det å spise sukker flere ganger hver dag over tid er usunt. Å spise en enkelt matvare en gang iblant er helt ok, men hva med hvordan det blir om du spiser den matvaren hver dag?

Det er viktig at du finner en god balanse i kostholdet ditt. Husk på at det er lov, og bra for oss, å kose oss litt. Det er ikke noe problem med å ta et par pizzastykker hvis du har lyst på det, eller et kakestykke på bursdagsfest. Poenget er å ikke spise slikt hver dag, og heller holde fokus på sunnere matvarer. På denne måten blir det lettere å opprettholde de gode vanene over lengre tid.