Slanking: Her er ekspertenes 7 steg til en smalere midje

Slanking: Her er ekspertenes 7 steg til en smalere midje

  • Post author:
  • Post category:Vekttap

Har du lyst til å gå ned i vekt? Da bør du lese vår artikkel som gir deg mange gode råd når det gjelder slanking.

Slank deg på den beste måten

Hvis du vil slanke deg og gå ned noen kilo, bør du huske på at det er helt mulig å oppnå dette uten at det må være en kjedelig opplevelse. Vi vet nok alle at det ikke er en god følelse å være sultne, og det trenger du faktisk ikke når du vil gå ned i vekt.

Det lureste når du skal slanke deg, er å spise sunn og god mat, samtidig som du er i fysisk aktivitet. På denne måten vil du være i stand til å gå ned i vekt og nå dine mål, uten at du trenger å gå rundt og være sulten.

Ikke gå sulten

Det er en vanlig misoppfatning at man kun kan spise salat til hvert måltid og knaske på grønnsaker mens de rundt deg spiser pizza og burgere. Det er slett ikke slik at slanking trenger å være en veldig kjip prosess – faktisk kan du, og bør, kose deg med mat selv om du ønsker å gå ned noen kilo.

Det handler om å finne en balansert diett som vil gjøre det mulig for deg å gå ned i vekt, uten at du må ha det for kjedelig i matveien eller gå rundt og være sulten. Det er fullt mulig å gå ned de ekstra kiloene uten at du må være sulten.

Det er faktisk slik at det ikke er lurt å gå sulten når du prøver å slanke deg. Det er fordi hvis du er veldig streng med dietten og er mye sulten, kan du fort gå på en smell og ende opp med å sprekke mens du er på slankekur.

I stedet for å være for streng når du skal slanke deg og stille for høye krav til deg selv, kan det være lurt å begynne mindre og gradvis bygge på. Hvorfor ikke begynne med å spise godteri kun på lørdager, og gå en liten tur hver dag? Når du trives med det, kan du bygge på med mange andre gode vaner, og før du vet ordet av det ser du gode resultater.

Kombiner godt kosthold og trening

Periodisk faste

Den beste måten å gå ned i vekt på er å kombinere et sunt kosthold med færre kalorier og trening. Ved å følge et slikt vekttapsprogram, vil du være i stand til å gå ned de ekstra kiloene kjappere og enklere enn hvis du kun fokuserer på å spise sunnere eller å trene. Det er alltid best å gjøre begge deler.

Få god kunnskap om mat og kosthold

Mat kan være litt forvirrende når man skal slanke seg. Kalorier, makro og mange andre begrep kan være overveldende å sette seg inn i. Men faktisk er det ikke vanskelig å forstå seg på hva sunn mat og et balansert kosthold er.

Du bør sørge for at du får god kunnskap om mat, og sammensetningen til ulike matvarer. Det første du bør gjøre er å forstå forskjellen på næringsrik og energirik mat. Næringsrik mat er matvarer som inneholder mye næringsstoffer og gir kroppen mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Energirik mat er mat som inneholder mye kalorier, som vil føre til at man legger på seg.

Det sier seg selv at man bør spise mest næringsrik mat som ikke inneholder for mye kalorier når man skal slanke seg. Det finnes også næringsrik mat som også inneholder mye energi, som avokado, nøtter, laks og oliven. Dette er matvarer som ikke er usunne, og som du helt klart bør ha som en del av kostholdet ditt – men helst i begrensede mengder om du vil gå ned i vekt.

Det beste for deg og kroppen din, og det du bør basere kostholdet ditt på, er næringsrik mat som ikke er energirik – og de mattypene er hovedsaklig grønnsaker, frukt og bær. Alt av grønnsaker er bra å spise mye av, men det finnes også andre gode matvarer som bør inngå i ditt kosthold.

Havregryn er en svært god kilde til fiber, protein og langsomme karbohydrater, og det er også lavt på kalorier. Det er svært mettende og vil holde deg mett lenge, i tillegg til at det er bra for kolesterolet ditt.

Cottage cheese og andre magre meieriprodukter er også svært populært blant slankere. Det er fordi disse produktene er rike på kalorier, men inneholder lite fett og karbohydrater. Vanlige oster anbefales ikke for vekttap fordi det har en del fett og kalorier, men cottage cheese er lavt i kalorier og inneholder mye proteiner, i tillegg til at det er mettende.

Gresk yoghurt er en annen slager innen slankeverdenen. Dette produktet inneholder mye kalsium og protein, men har få kalorier. Gresk yoghurt gir bedre metthetsfølelse enn mange andre matvarer, og er veldig god slankemat.

Magert kjøtt og fisk er gode valg når det gjelder slanking. Kjøtt vil gi deg mye proteiner, som vil redusere appetitten din samtidig som det vil hjelpe deg med å føle deg mett lengre. Fisk inneholder få kalorier og bidrar også med omega 3, som er nødvendig for kroppen vår.

Hvordan begynne prosessen?

Det er slik at når man skal forandre på noe, er det vanskeligst å begynne. Når det gjelder livsstilsendringer, er dette spesielt sant. Det er jo slik at når vi er vant til å leve på en viss måte og spise på en viss måte, kan det være vanskelig å endre på dette. Likevel er det fullt mulig, og det er veldig mange som har klart å gå ned mye i vekt og få et gladere og sunnere liv.

Generelt er det slik at vi i dag spiser alt for store porsjoner mat. Porsjonene vi spiser er større enn det kroppen vår trenger, og vi spiser gjerne fordi vi har lyst på maten, i stedet for at vi trenger maten. Derfor er det lurt av deg å sjekke porsjonene på maten din for å sørge for at du ikke spiser for mye og saboterer vekttapet ditt uten vilje.

Bør du prøve en slankekur?

Det finnes veldig mange ulike slankekurer der ute som baserer seg på ulike filosofier, og som fungerer på ulike måter. Mange er helst frelst av nettopp en metode for slanking, mens andre sverger til en helt annen. Andre velger å prøve ut mange forskjellige slankekurer for å se hvilken som fungerer best.

Slanking er veldig individuelt. Noen lykkes veldig godt med vektnedgang ved bruk av en slankekur, mens andre ikke trives med denne metoden for å gå ned i vekt. Noen kan gå ned i vekt veldig fort, mens andre går ned i vekt over ganske lang tid. Dette kommer helt an på hver persons ønsker, vaner og kropp.

Generelt anbefales sakte og gradvis vektreduksjon for å sørge for at man går ned i vekt på en trygg og god måte, og er i stand til å holde vekten ved like. Noen raser ned i vekt ved bruk av en slankekur, men opplever å gå opp igjen rett etter at de har nådd målvekten sin. Andre går ned i vekt på en svært sakte og forsiktig måte, gjerne over et helt år eller mer.

Du må finne måten vektnedgang som fungerer for deg, og prøv deg gjerne ut med ulike metoder.

Hva hvis du støter på problemer?

Det å gå ned i vekt er ikke nødvendigvis enkelt. Det er mange ulike problemer eller utfordringer som kan oppstå, og dette er helt vanlig når man slanker seg.

For eksempel kan man oppleve at hverdagen er veldig travel og det er vanskelig å finne tid til å planlegge og tilberede sunn mat eller å dra på trening. Ansvar i forbindelse med jobb, familie eller venner kan kreve mer av tiden din og gjøre det vanskelig å være opplagt i hverdagen, og da er det vanskelig å opprettholde den nye, sunne livsstilen.

De fleste opplever i løpet av sin slankereise at de sprekker. Det kan hende de har en lang eller dårlig dag, er slitne og trøtte, eller motivasjonen er lav av en eller annen grunn. Da kan det være vanskelig å motstå kaken noen har tatt med på kontoret, sjokoladen i skapet eller den usunne yndlingsretten som moren din har laget.

Alle kan sprekke, og alle kan oppleve problemer og utfordringer når de slanker seg. Det viktigste er at du ikke lar det ødelegge hele prosessen. Du kan bestemme deg for at denne sprekken skjedde, og du spiste mer enn du burde eller ikke bevegde deg nok et par dager, men vi begynner i morgen med blanke ark. Ikke la en dårlig dag ødelegge for all fremgangen du har gjort.

Hvordan bør du trene?

Det er veldig lurt å kombinere ditt nye, sunne kosthold med god trening og aktivitet for å få best resultater. Her snakker vi ikke nødvendigvis om tunge treningsøkter, men bare mer trening og bevegelse i hverdagen.

En sunn livsstil innebærer altså både et godt kosthold og en del fysisk aktivitet. Men det er helt greit å begynne i det små, og legge inn litt mer bevegelse i hverdagen din. Hvorfor ikke begynne å sykle til jobb i stedet for å kjøre? Eller stoppe et par busstopp før du må hvis du tar buss til skolen, og gå resten av veien?

Det er ikke store endringer som må til for å få lagt inn litt mer aktivitet i dagene dine. Hvis du er typen som hater treningssenter, kan du gjerne bare gå en tur i skog og fjell, eller bare i nærområdet. Hvorfor ikke ringe en venn mens du går, høre på yndlingsmusikken din eller en god podcast? Før du vet ordet av det har du nok vært ute og gått i en time!

Det er mye muligheter for aktivitet i hverdagen – for eksempel er husvask veldig bra, og brenner faktisk mange kalorier. Det er også det å rake løv i hagen, gå tur med hunden eller leke med barna dine.

Etter hvert som du begynner å bevege på deg mer, kan det godt hende at du ønsker større utfordringer. Da kan det være lurt å prøve seg på jogging, eller legge ut på en litt lengre sykkeltur. Kanskje får du lyst til å prøve deg på en ny idrett, eller vil begynne på treningssenter for å bli med på spennende klasser der.

Gjennomfør dette på en sunn og balansert måte

Det er veldig viktig at du gjennomfører ditt slankeprosjekt på en måte som er sunn og balansert. Det kan være fristende å kutte ut ganske mange matprodukter og være mye i aktivitet fordi vi ønsker å se resultater kjapt – men du må sørge for at du går ned i vekt på en måte som er bra for kroppen din.

Det er en forskjell på å slanke seg på en sunn måte og det å sulte seg. Det å spise for lite i forhold til kroppens faktiske behov er aldri bra, og det må du unngå. Hvis du spiser for lite og beveger deg for mye, vil kroppen protestere og få problemer. Du kan oppleve trøtthet, svimmelhet, hodepiner og dårlig søvn, i tillegg til at det kan føre til store skader for kroppen på sikt.

Husk alltid på at din slanking bør foregå på en god og balansert måte som er sunn for deg og kroppen din. Dra ikke slankingen for langt, og sørg for at du gjør dette på en smart måte. Hvis du lurer på noe angående slanking, er det mange gode ressurser på nettet – eller du kan sjekke med legen din som kan gi gode råd.

Det finnes ingen matvarer eller treningsmetoder som magisk vil få deg ned i vekt. Det å gå ned i vekt kan være utfordrende, men det er noe du helt klart får til hvis du er motivert og jobber nok med det. For å oppnå dette er det viktig å spise et sunt og variert kosthold, og bevege deg nok i hverdagen – hvis du har dette i orden, er det bare et spørsmål om tid før du når målvekten din!