Periodisk Faste for nybegynnere – Alt du trenger å vite (2020)

Periodisk Faste for nybegynnere – Alt du trenger å vite (2020)

  • Post author:
  • Post category:Vekttap

Periodisk faste, som også kalles 16:8-dietten eller intermittent fasting på engelsk, sies å være en svært populær og enkel måte å gå ned i vekt på. Men hva dreier periodisk faste seg om, og fungerer det faktisk? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om periodisk faste.

Hva er periodisk faste?

Dette er en rimelig enkel metode som har vist seg å fungere veldig godt for mange. Periodisk faste handler om at du skal spise all maten din for hver dag i et spisevindu på åtte timer, og så faste de resterende 16 timene i døgnet.

Du bestemmer selv hvilken tidsperiode du ønsker å spise innen – for eksempel kan du velge å spise mellom klokken 10-18, og så faste resten av dagen og ikke spise noe mer mat. Du velger den rytmen som fungerer best for deg. Med periodisk faste er det ingen fastsatte regler på hvilke matvarer man kan spise, planen handler bare om når du kan spise.

Dette er et spisemønster som har vært svært populært rundt omkring i verden i mange år nå, og som har fått mange trofaste tilhengere i Norge i løpet av de siste par årene. Faktisk er periodisk faste en av verdens mest populære dietter.

Fungerer periodisk faste?

Det er mye som tyder på at periodisk faste fungerer svært godt når man ønsker å gå ned noen kilo. Det er en effektiv metode som gjør det mulig for deg å unngå å spise for mye, siden du tross alt kun har 8 timer på deg for å innta all dagens mat.

Det å faste har faktisk en appetittdempende effekt som fører til at de fleste av oss totalt sett spiser mye færre kalorier enn det vi ville gjort hvis vi ikke fastet. Dette er en svært smart og effektiv måte å slanke seg på, og fungerer svært godt for veldig mange. Flere studier har funnet en sammenheng mellom periodisk faste og vektnedgang og redusert fett i kroppen.

På tross av de gode resultatene i studier og trofaste tilhengere av periodisk faste som har oppnådd varig vektnedgang som følge av denne dietten, er det slik at kosthold er svært individuelt. Dietten som fungerer godt for en person, kan være helt feil for en annen. Det er viktig å finne en diett og et kosthold som fungerer godt for deg, og som gjør det enklere for deg å gå ned i vekt kjapt.

Faste er en av de eldste typene diett som mennesker har holdt på med, og det var svært vanlig for urmennesker å faste iblant. Studier viser i dag at det å faste kan ha en svært god innflytelse på helsen vår. Blant annet kan faste føre til effektivt vekttap, og forebygge overvekt og livsstilssykdommer som type 2 diabetes med mer.

Hvor mye kan jeg gå ned når jeg holder på med periodisk faste?

Det er ingen regel på hvor mye du kan forvente å gå ned ved periodisk faste, siden dette kommer helt an på hver person. Det avhenger på hvor mye du veide da du begynte, hvor mange færre kalorier du spiser hver dag, hvor mye du beveger deg og hvilke matvarer du spiser i spisevinduet ditt hver dag.

Nøyaktig hvor mye du vil gå ned i vekt når du gjør periodisk faste kommer an på hva og hvordan du spiser, i tillegg til hvor mye du beveger deg i hverdagen. Generelt er periodisk faste kjent for å være en veldig effektiv diett når det gjelder å gå ned i vekt.

Hva bør du spise i spisevinduet?

Når spisevinduet ditt på 8 timer er åpent, kan du generelt spise helt som vanlig, men det betyr ikke at du kan spise hva som helst. Du må sørge for at du holder deg under det anbefalte kaloriinntaket per dag og holder kontroll på kaloriene du inntar også på disse dagene.

Sørg for at du ikke kompenserer for fastingen ved å spise alt for mye når det er tid for spisevinduet ditt, for da vil du ødelegge all fremgangen din. Selv om det kan friste å spise mye etter at man har fastet i 16 timer, bør du unngå det – ellers vil du kke kunne gå ned vekten du ønsker å kvitte deg med.

Generelt er det lurt å ikke spise hva som helst i løpet av spisevinduet ditt på 8 timer. Det sier seg selv at dersom du venter til spisevinduet ditt og umiddelbart drar til McDonalds og hiver innpå med et enormt måltid på mange kalorier, fulgt av mer usunn mat senere på dagen, vil du nok ikke gå ned i vekt selv om du faster resten av tiden.

Det er lurt å spise rimelig sunt i spisevinduet ditt når du holder på med periodisk faste. På denne måten vil du få godt resultat på vektnedgangen din, og fastingen vil være verdt det. Pass også på at du spiser nok mat mens du holder på med periodisk faste, og at kroppen din får den næringen den trenger.

Så lenge du holder deg under grensen for ditt kaloribehov per dag, kan du spise det du ønsker. Det kan være lurt å bruke litt ekstra tid på å planlegge kostholdet mens du driver med periodisk faste, for eksempel bør du sørge for å spise grove kornprodukter for å få mer næring, i tillegg til at du bør unngå raffinert sukker og mye tomme kalorier.

I perioden mens du faster er det lurt at du drikker mye vann for å hjelpe mot sulfølelse og holde kroppen hydrert. Når det er på tide å spise, velger du selv hvordan du organiserer måltidene dine. Det er ingen spesifikk eller riktig måte å spise på under spisevinduet, så du kan eksperimentere, prøve ulike ting og finne ut hva som fungerer for deg.

Mange trives med å planlegge matinntaket for spisevinduet sitt. Her bør fokuset ditt være på å spise næringsrik mat med mye fiber og protein, som gir god metthetsfølelse uten å inneholde for mange kalorier. Det er lurt å spise sunt, men heller ikke for sunt og kalorifattig – kroppen din trenger jo næringen du ikke gir den når du faster i 16 timer.

Sørg for at du drikker nok vann mens du faster for å unngå å føle deg sulten og få hodepine, men når du er innen spisevinduet ditt kan du drikke og spise akkurat det du vil. Unngå likevel matvarer med for mye kalorier som ikke har en god ernæringsprofil – for eksempel sterkt bearbeidede matvarer som inneholder usunne tilsetningsstoffer.

Enkle, raske karbohydrater som du finner i blant annet hurtigmat, pasta, ris, brød og sukker bør du også styre unna – disse kan nemlig ødelegge for fremgangen du har gjort.

Skape et kaloriunderskudd

For å gå ned i vekt og miste kroppsfett må du skape et kaloriunderskudd. Dette innebærer at du må spise færre kalorier enn det kroppen din forbrenner. Dette tvinger kroppen din til å bruke energien som finnes i fettlagrene i kroppen, slik at du vil gå ned i vekt.

For å få aller best effekt av denne dietten, bør du skape dette kaloriunderskuddet ved en kombinasjon av godt kosthold og trening.

Det er veldig viktig at man bruker periodisk faste på en forsvarlig og god måte. Den positive sammenhengen mellom periodisk faste og vektnedgang opphører hos folk som går på svært strenge dietter, eller som spiser for lite over lengre tid.

Hvis du ønsker å oppnå varig vektnedgang, må du legge om ditt kosthold på en slik måte at det går fint for deg å opprettholde endringene over lengre tid. En superstreng diett der du kun spiser suppe eller kylling og ris flere ganger om dagen, eller krasj-dietter der du kun skal drikke smoothier hele dagen er antageligvis ikke noe som vil fungere i lengde.

Hva er fordelene ved periodisk faste?

Dette er en svært fleksibel og enkel diett som kan tilpasses slik du ønsker. Det finnes ingen regler på hva du kan spise og når, og du kan utvikle din egen matplan for perioden du går på dietten.

Mange som liker periodisk faste opplever at dette er enklere å følge i hverdagen enn dietter som er mer fastsatte, og der man kanskje må følge en spesifikk matplan. Den største styrken ved denne dietten er at den er svært enkel å følge – alt du trenger å gjøre er å følge med på klokken!

Den gode vektnedgangen er kanskje det folk flest liker best ved denne dietten. Periodisk faste er nemlig en diett som kan gi veldig raske resultater og være veldig effektiv for å gå ned i vekt. Det er veldig motiverende å se kjappe resultater når man ønsker å kvitte seg med den ekstra vekten man bærer på, så på den måten fungerer denne dietten veldig bra.

Mange opplever at det er enklere å følge dette spisemønsteret fordi du kun trenger å faste i 16 timer før du kan spise – og husk at rundt 8 av disse timene vil du sove. Det er også veldig bra for mange at man kan plassere spisevinduet sitt akkurat når man vil, og variere dette hver dag om man ønsker det.

Hva er ulempene ved periodisk faste?

Det er faktisk få ulemper ved periodisk faste. Noen opplever å bli ganske sultne i løpet av den 16 timers fasteperioden, men folk flest synes det går ganske fint – spesielt om de sørger for å spise næringstett mat i spisevinduet sitt.

Hvordan man opplever en diett eller et spisemønster er selvfølgelig svært subjektivt. En person kan oppleve periodisk faste som veldig greit og enkelt å følge, mens andre kan føle at denne typen å gå ned i vekt på er helt feil for dem.

Kan du trene når du driver med periodisk faste?

En annen fordel med periodisk faste er at det generelt ikke er noe problem å trene som vanlig mens du holder på med denne dietten. Du kan trene som vanlig så lenge du føler deg komfortabel med det og har nok energi. Hvis du opplever at du føler deg svimmel, uvel eller får annet ubehag mens du trener, må du stoppe aktiviteten med en gang.

Det er lite sannsynlig at kroppen din blir svak fordi du kun faster i korte perioder, men likevel er det lurt å følge med på hvordan du føler deg. Det er nok ikke noen god ide å begynne på en svært tung treningsøkt når du ikke har spist på nesten 16 timer, så her kan det være lurt å planlegge litt og legge treningen til de riktige tidspunktene.

Bør du prøve periodisk faste?

Periodisk faste er en flott diett som vil fungere godt for svært mange av oss. Hvis du er interessert i denne måten å spise på, er det helt klart lurt å prøve det.

Periodisk faste er svært effektivt, og så lenge du følger retningslinjene og holder motivasjonen oppe, vil du mest sannsynlig kunne gå ned i vekt og nå målene dine.

Likevel er det slik at periodisk faste ikke er en løsning som passer for alle. For mange er dette et spisemønster som gir mye fleksibilitet i hverdagen og yter et stort kaloriunderskudd. Men for mange kan dette med å ikke spise i løpet av 16 timer være utfordrende, og man kan føle seg sulten. Du må selv finne ut av om dette er en diett du ønsker å prøve, og om det vil fungere for deg.

Uansett hvilken diett du velger å prøve deg på, er det svært viktig at vi spiser et variert og balansert kosthold der du får i deg alle de ulike næringsstoffene kroppen trenger. Du må sette sammen et ernæringsmessig godt kosthold som ikke mangler noen av de viktige matgruppene kroppen din trenger.

Med periodisk faste akkurat som andre dietter er det viktig å være forsiktig og fokusere på å spise ernæringsmessig god mat som vil holde kroppen din sunn og sterk. Med kostholdet ditt må du finne en god balanse som fungerer for deg og kroppen din. Den beste dietten for deg er den som du trives best med, og som du tenker kan fungere i lengden.