Paleo Diett for nybegynnere: Alt du trenger å vite i 2020

Paleo Diett for nybegynnere: Alt du trenger å vite i 2020

  • Post author:
  • Post category:Vekttap

Paleo-dietten er veldig populær verden over disse dager, siden den lover svært gode resultater. Mange trives godt med paleo-dietten fordi det er en ganske enkel og effektiv måte å oppnå et kaloriunderskudd og gå ned i vekt på, uten at man trenger å gå sulten.

I Norge er det mange som er frelst av paleo-kostholdet, men det er ikke alle som vet hva denne dietten faktisk dreier seg om. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om paleo-dietten, slik at du kan finne ut om denne kanskje kan være riktig for deg.

Hva er paleo-dietten?

Paleo-dietten er en kostholdstype som er ganske enkel å forstå seg på. Prinsippet bak paleo-kostholdet er å spise næringstette matvarer som har mest fokus på sunt fett, godt protein og uraffinerte, langsomme karbohydrater. Mange bruker paleo som en grunnmur i kostholdet, og velger å følge denne over lengre tid eller faktisk hele livet.

Paleo er en svært økende trend både i USA, og i de siste par årene har den hatt et ordentlig boom in Skandinavia. Paleo kalles også steinalderdietten, fordi den tar utgangspunkt i kostholdet mennesker spiste for mange år siden, da man generelt levde som jegere og sankere.

Planen bak paleo er ikke å spise det samme som steinaldermenn og kvinner, men heller å holde fokus på å spise ekte og naturlig mat, som vi mennesker har spist i millioner av år. Generelt ser man ofte på paleo som ikke en slankekur, men heller som en livsstil der man forsøker å spise ren, næringsrik mat hver dag.

Hva innebærer paleo?

Når du spiser paleo, vil du forsøke å spise samme type mat som ble spist i steinalderen. Generelt innebærer dette å ha et så naturlig kosthold som mulig, med mye kjøtt, fisk, fugl, frukt, grønnsaker, nøtter og uraffinert fett som mulig.

Når man spiser paleo, gjelder det å unngå meieriprodukter, raffinert sukker, bearbeidede matvarer, korn og alkohol. Man skal ikke ha søtningsstoff, og maten man spiser bør være økologisk og ha så lite tilsetningsstoffer som mulig.

Hvorfor er paleo-dietten effektivt for vekttap?

Selv om fokuset med paleo er å spise sunt og rent, har det mange helsefordeler. Blant disse er vektnedgang – fordi man gjerne spiser færre kalorier og får i seg mer protein og fett ved dette kostholdet, er dette en veldig nyttig diett for de som ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten ved like.

Grunnen til at man gjerne går ned i vekt når man spiser paleo, er fordi kostholdet etterligner det våre forfedre som levde i steinalderen ville ha spist. Kostholdet inneholder hovedsaklige hele og ubehandlede, såkalt rene, matvarer som finnes i naturen. Paleo-dietten baserer seg altså på så mye naturlig mat som mulig, og moderne, bearbeidet mat kuttes ut.

Det er godt kjent at våre forfedre hadde mye til felles med oss, men de hadde ikke de vanlige livsstilssykdommene vi preges av i dag med tanke på for eksempel overvekt, diabetes type 2 og hjerte-og karproblemer. Paleo-dietten bygger på prinsippet om at matvarene vi mennesker pleide å spise var sunnere enn det vi spiser i dag.

Flere studier viser at paleo-kosthold fører til vekttap og bedre helse generelt, og den såkalte steinalderkosten er kjent for å være en veldig effektiv diett når det gjelder å gå ned i vekt. Som nevnt er det fordi du vil få mye god næring når du følger paleo-dietten, uten at du får i deg for mye bearbeidet mat og raffinert mel og sukker som er skadelig for oss.

Hvorfor er maten vi spiser på paleo bedre enn et vanlig kosthold?

Det er mange som mener at de matvarene som er vanlig å spise i dag er mindre sunne og ikke like gunstige for kroppen vår som maten steinaldermenneskene spiste. Maten vår i dag er gjerne mye mer rikt i karbohydrater og sukker enn naturlig mat som forekommer i naturen. Mange tror det er mye bedre med en såkalt steinalderskost enn vår vanlige moderne kost.

Matproduktene vi spiser i dag i Norge er gjerne sterkt bearbeidet og massprodusert, og har mistet noe av den naturlige sunnheten til mer rene matvarer som finnes i naturen. Noen mener at maten vi spiser i dag, ikke nødvendigvis passer godt med menneskekroppens naturlige biologi.

Våre forfedre spiste generelt mer protein, fiber og fett enn det vi spiser i dag, og de inntok ikke mye enkle karbohydrater. Ved å ta til seg et slikt kosthold, kan man oppnå et naturlig og godt vekttap uten å måtte gå sulten mens man er på slankekur.

Generelt får nok vårt moderne kosthold en del av skylden til veksten i overvekt, diabetes type 2 og hjertesykdom som nå er svært vanlig hos folk som bor i Vesten. Ved å spise paleo, kan man få et variert kosthold som er basert på naturlige og hele råvarer – dette kan bidra til et svært godt ernæringsmessig helsebilde.

Mange som er tilhengere av paleo-kosthold mener at meieriprodukter, kornvarer og sterkt bearbeidede matvarer med mye raffinert mel og sukker står i kontrast til kjøtt, fisk, egg, nøtter, grønnsaker og frukt som forekommer i naturen.

Hva bør du spise på paleo-dietten?

keto-diett

Hovedsaklig bør du spise mat som er rik på protein og fett som for eksempel kjøtt, fisk og egg. Siden paleo-dietten innebærer å eliminere raske karbohydrater og sukker i kostholdet ditt, fjerner du altså flere kilder til tomme kalorier i dietten din.

I steinalderen spiste de den maten som var tilgjengelig, og hovedsaklig var dette kjøtt og planter. Paleo-dietten følger de samme retningslinjene, med mest fokus på å spise kjøtt, fisk og sjømat, egg, grønnsaker, frukt, nøtter, urter, frø og sunne oljer. Likevel er det slik at paleo-kosthold kan tilpasses den enkeltes behov og preferanser, så du kan finne ut av hva som passer for deg når det gjelder dietten din.

Kjøtt og egg inneholder mye protein og fiber. Det er slik at protein kan øke forbrenningen i kroppen din og redusere sultfølelse, som er heldig for vektnedgang. Fiber er også veldig bra for oss, og sørger for at vi holder oss mette lengre.

Grønnsaker, som er en viktig del av paleo-kostholdet, gir oss mange antioksidanter, vitaminer og mineraler som er nødvendige for at kroppen vår skal fungere godt. For mange av oss kan det oppleves som at paleo-kostholdet dekker alle våre næringsbehov og kan forbedre helsen vår.

Det er veldig viktig at vi har mye variasjon i kostholdet, fordi ulike matvarer bidrar med forskjellige næringsstoffer. Når vi spiser etter prinsippene innen paleo-kosthold, kan vi innta de mest næringstette matvarene som er tilgjengelige, som altså vil sørge for at vi får i oss mye sunne fettsyrer og gode proteinkilder. De få karbohydratene vi spiser, vil være sunne, langsomme karbohydrater.

Hva kan man ikke spise på paleo-dietten?

Det er flere matvarer som utgår når man skal spise et paleo-kosthold. Generelt sett bør alle matvarer som er høyt bearbeidet, inkludert produkter som inneholder raffinert mel og sukker, i tillegg til korn, elimineres på denne dietten.

Mat og drikke som har sukker, for eksempel brus, juice, godteri, kake, bakevarer og is bør ikke inntas når man spiser steinalderkost. Man skal heller ikke spise kornprodukter som brød, pasta, hvete, rug og så videre. Belgfrukter som bønner og linser skal generelt unngås, og de fleste melkeprodukter utgår også.

Generelt er mat som er sterkt bearbeidet ikke bra om du ønsker å spise paleo, og det er heller ikke mat med søtningsstoffer eller kunstige tilsetningsstoffer, eller mat som er bearbeidet og prosessert. Man skal spise så mye naturlig mat som mulig – altså bør fokuset være på matvarer som naturlig forekommer i naturen, som kjøtt, fisk, egg, nøtter og lignende.

Hva er fordelene ved paleo-dietten?

Det er flere gode fordeler ved paleo-dietten. I tillegg til at den vil hjelpe deg med å gå ned i vekt, gir dette kostholdet også deg et veldig godt ernæringsmessig tilbud som kan fungere veldig godt for mange av oss.

Siden paleo-kostholdet innebærer å spise en naturlig kost av rene matvarer, utgår den sterkt bearbeidede maten vi er vant til i dag. I den vestlige verden er vi vant til å spise mat som ikke er særlig naturlig, som inneholder mye raffinert mel og sukker eller søtningsstoffer. Denne dietten får oss tilbake til naturen, med rene og hele matvarer som forekommer naturlig.

Du vil innta mange viktige antioksidanter, fordi en viktig del av paleo-dietten er et høyt inntak av grønnsaker. Grønnsaker inneholder mye antioksidanter som er gode for kroppen vår.

Ditt kosthold vil også ha færre kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler som ikke er bra for kroppen vår, og du vil også innta mer jern.

Du kan også oppleve at fordøyelsen blir bedre på paleo-kosthold, fordi denne dietten sørger for at du får i deg nok fiber. Dette hindrer forstoppelse og oppblåst mage, og forbedrer fordøyelsen generelt. Fiberet i kostholdet, i tillegg til alle grønnsakene du spiser, vil også forbedre din tarmhelse og fremme en sunn tarm med et stort mangfold av gode bakterier.

Det høye inntaket av nøtter og oljer på paleo-dietten er også bra for deg, fordi disse har gode anti-inflammatoriske egenskaper som sørger for at kroppen din ikke er sårbar for betennelser, infeksjoner og virus.

Vekttap er en god fordel ved dette kostholdet for de som ønsker å oppnå et vekttap. Det er fordi man kan få veldig raske resultater, som kan være svært motiverende når man vil kvitte seg med de ekstra kiloene.

Hva er ulempene ved paleo-dietten?

Paleo-kostholdet har flere potensielle ulemper. Dette kommer selvfølgelig an på hver person – kostholdet som fungerer veldig godt for en person kan være helt feil for en annen. Her deler vi likevel noen av ulempene som har dukket opp når det gjelder paleo.

Det er flere helsefordeler ved steinalderkosthold, men også problemer som kan komme opp. En utfordring når det gjelder denne dietten er at det ikke har vært nok studier og forskning på hvordan dette fungerer i lengden. Steinaldermenneskene var ikke nødvendigvis de beste helseforbildene – blant annet kunne de ofte ha infeksjoner og parasitter, i tillegg til at noen led av åreforkalkning.

I tillegg må vi være klar over at vi ikke helt kan gjenskape kostholdsbildet steinaldermenneskene hadde i dietten vår i dag, og det bør vi heller ikke. Det er jo slik at våre forfedre inntok mange ulike matvarer på ulike steder i verden, og matvarene de hadde tilgjengelig er ikke de samme som finnes nå. Kjøtt, grønnsaker med mer har nå en annerledes sammensetning.

Det er også mulig at steinaldermenneskene faktisk spiste karbohydrater i form av korn og mel, så tanken om at en paleo-diett må være helt uten karbohydrater er ikke nødvendigvis riktig. Derfor kan det være litt uheldig at vi baserer oss spesielt mye på tanken om at de ikke spiste karbohydrater i det hele tatt, og at dette var bra for dem helsemessig.

Passer paleo-dietten for deg?

Det kan være vanskelig å vite hvilken diett eller hvilket kosthold som passer best for akkurat deg, når det er så mange forskjellige der ute. Det er mange som trives godt med paleo-kosthold, men dette er veldig individuelt, og det som passer for mange er ikke nødvendigvis det som passer best for deg.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt og tenker at paleo-dietten høres bra ut, kan det være lurt å prøve denne. Det er mange som trives veldig godt med dette kostholdet. Det kan nok ikke skade å prøve ulike kosthold, og kanskje er paleo-kostholdet akkurat det som passer godt i hverdagen din, og som kan hjelpe deg å holde vekta eller gå ned i vekt hvis det er det du ønsker.

Det viktigste når det gjelder kosthold og ulike dietter, er alltid at du må skape en kostholdsplan som passer deg, og som gir kroppen din det den trenger for å fungere godt. Med alle typer kosthold er det viktig at du holder fokus på å spise variert og innta alle de ulike vitaminene, mineralene og næringsstoffene som kroppen trenger – altså at du setter sammen et ernæringsmessig gunstig kosthold.