Lavkarbo middag: Her er våre 7 favoritt måltider

Lavkarbo middag: Her er våre 7 favoritt måltider

  • Post author:
  • Post category:Kosthold

Det har blitt veldig populært å spise lavkarbo-kosthold disse dager. Mange av oss opplever at dette er et godt kosthold som er rimelig enkelt å følge, og som fungerer godt når det gjelder både å holde vekta og gå ned i vekt.

Men i en travel hverdag kan det være vanskelig å vite hva man egentlig bør spise hver dag – og da er det lurt å ha noen enkle go-to-oppskrifter på lavkarbomiddagen klar. I denne artikkelen forteller vi deg litt mer om det å ha et lavkarbo-kosthold, og gir deg noen gode tips til enkle og gode middager når du spiser lavkarbo.

Hva er lavkarbo?

Det finnes mange ulike lavkarbodietter, men alle bygger på den samme tanken – kostholdet bør ha mye proteiner og fett, og lite karbohydrater. Dette lover å forbrenne lagret fett i kroppen, og fører til vektnedgang for de som ønsker det.

Det er mange som rapporterer god og stabil vektnedgang ved bruk av et lavkarbo-kosthold, i tillegg til at mange føler at det å spise slik er noe som fungerer i hverdagen og over lengre tid. I løpet av de siste årene har lavkarbo blitt superpopulært i Norge,

Hvordan fungerer lavkarbo?

Tanken bak lavkarbo er at du vil være i stand til å gå ned i vekt ved å kutte ned eller kutte ut karbohydrater fra kostholdet ditt, og innta mer proteiner og fett. Dette kan føre til at kroppen din forbrenner lagret fett, og dermed vektnedgang. Mange opplever at kroppen fungerer bedre på lavkarbo, og merker mange eksempler på ulike helsegevinster ved å redusere mengden karbohydrater vi inntar i vårt daglige kosthold.

For mange av oss er det flott å høre at vi ikke nødvendigvis trenger å endevende kostholdet vårt helt for å kunne gå ned i vekt – det hjelper veldig mye å bare bytte ut visse matprodukter med bedre alternativer som også smaker godt, men som også er bedre for kroppen din.

Når vi spiser mye sunt fett, proteiner, og kun langsomme karbohydrater som ikke fører til at blodsukkeret ditt svinger, spiller vi på lag med kroppen vår. Da er det mulig å spise seg god og mett til hvert måltid, og oppnå vektnedgang uten å måtte gå sulten.

Fordeler ved lavkarbo-dietten

Det å spise lavkarbo handler ikke kun om vektnedgang – det kan også fremme god helse, og ha flere gode helsegevinster. Det å kutte ned eller kutte ut karbohydrater kan ha flere gode helsefordeler – blant annet viser studier at lavkarbo-mat metter mye mer enn det matvarer med mye karbohydrater gjør. Derfor blir det enklere å gå ned i vekt uten å være sulten.

Siden lavkarbo-kostholdet innebærer å spise mindre sukker og raske, usunne karbohydrater, vil dette hjelpe deg å holde blodsukkeret ditt stabilt. Som mange av oss vet, er et stabilt blodsukker veldig viktig for å holde vekten under kontroll – det vil bidra til at man blir kvitt magefett, og reduserer risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdom.

Dette oppnår du altså ved å spise mindre av stivelsesrike matvarer som brød, poteter, ris og pasta. For de som spiser mat med mye karbohydrater, vil det være mye mer svingninger innen blodsukkeret. Det vil innebære at blodsukkeret stiger kraftig etter at du har spist, og kroppen vil skille ut mye insulin i blodet. Insulin er et fettlagringshormon som bremser forbrenningen av fett i kroppen vår, så dette er ikke heldig om du ønsker å gå ned i vekt.

Mange som er frelst av lavkarbo-kosthold trives godt med det at de nå kan spise nok mat og ikke trenger å gå sulten for å gå ned i vekt. Mange opplever også at kroppen får den næringen den trenger, og at søtsug og trang til overspising ofte utgår – og det er jo veldig nyttig, siden det er nettopp disse tingene som gjerne ødelegger for de som ønsker å gå ned i vekt.

Hva slags matvarer bør jeg spise på lavkarbo-dietten?

Når du skal begynne å spise lavkarbo, er det viktig at du får god oversikt over hvilke matvarer du bør og ikke bør spise. Hvis du velger å følge lavkarbo-dietten med mål om å gå ned i vekt, er det ekstra viktig at du velger maten du spiser med omhu. Det finnes veldig mange deilige middagsretter som følger lavkarbo-kostholdet.

Det du bør spise mest av på lavkarbo er helt klart fett og proteiner. Hvis du er glad i de tradisjonelle norske middagene, kan du gjerne bare lage det som vanlig, men erstatte de raske karbohydratene i potet og ris med for eksempel mer kjøtt eller fisk, eller med grønnsaker som ikke har for mye stivelse. I stedet for karbohydratrike matvarer som pasta, ris, potet og brød, kan du velge sunnere alternativer på middagstallerkenen.

Når det gjelder middagsretter, er det veldig lurt å ha noen raske og enkle lavkarbo-vennlige oppskrifter på lur når du skal smelle sammen en kjapp middag i hverdagen. Det er jo kjedelig å stå på butikken etter en lang dag og ikke ane hva du kan og bør spise til middag.

De viktigste matvarene du bør spise på lavkarbo er kjøtt, som har nesten null karbohydrater, fisk, som er svært næringsrikt og egg, som inneholder høykvalitetsprotein. Kjøtt som storfe, lammekjøtt, kylling og svinekjøtt er bra å spise fordi det inneholder flere gode næringsstoffer som jern og B12, i tillegg til at det har protein.

Fisk og annen sjømat er veldig lurt å spise fordi det inneholder nærmest ingen karbohydrater, og det har et naturlig høyt innhold av B12 og omega 3. Noen typer fisk inneholder også en del sunt fett, som for eksempel laks, som metter godt og er bra for kroppen.

Egg er et veldig godt produkt å spise når du lever lavkarbo, fordi det er veldig næringstett og sunt på mange måter, i tillegg til at det er mye variasjon i hvordan du kan forberede egg. Egg er også rike på flere vitaminer og mineraler, og inneholder også mange andre næringsstoffer.

I tillegg til de ovennevnte varene, er grønnsaker som har få karbohydrater og lite stivelse også gull verdt på lavkarbo-kosthold. Generelt bør du spise mest av grønnsaker som vokser over bakken, som for eksempel spinat, avokado, salat, tomat, blomkål, oliven, brokkoli med mer.

Hva kan man spise til middag på lavkarbo-dietten?

Det er veldig mye godt man kan spise til middag når man lever på lavkarbo-kosthold. For mange nordmenn er kanskje den typiske middagen her til lands for eksempel kjøtt og poteter eller fisk og poteter – og heldigvis trenger ikke potetene på middagstallerken å utgå helt.

I tillegg til de tradisjonelle norske middagene som kan tilpasses lavkarbo, finnes det også mange gode og sunne middager som vil fungere godt på lavkarbo.

Generelt pleier karbohydrater å være en del av typisk mat innen det norske kostholdet. Men det trenger ikke å være noe problem – alt du trenger å gjøre er å tilpasse måltidene litt slik at det passer med ditt nåværende kosthold.

Her i landet er vi nok ganske vant med å spise en del poteter, ris, pasta og brød – dette er matvarer som vanligvis inneholder en del karbohydrater, mel og sukker. Siden tanken bak lavkarbo er å unngå disse matvarene, bør du forberede deg på å kutte sterkt ned på slikt.

Det er mange som liker å lage lavkarbo-salat av ulike varianter. Kyllingsalat med mange ulike typer grønnsaker, oliven og nøtter er alltid en slager, og det er også fisk eller rekesalat med ulike grønnsaker, hardkokt egg, avokado og fisk eller reker.

Egg er veldig bra å spise til middag på lavkarbo, uansett hvilken form du ønsker det skal ta. Du kan gjerne lage en deilig omelett med salat på siden, eller en frittata. Det er kun fantasien din som setter grenser!

Mange trives også med å spise en slags lavkarbo-pizza på tortillalefse, for eksempel toppet med salat, avokado og andre grønnsaker. Supper er også populære, fordi det er veldig sunt, godt og lett å variere, i tillegg til at det er varmende og deilig når det er litt kaldt ute.

Mange liker også å spise innbakt fisk eller kylling på lavkarbo, og dette er både veldig godt og enkelt å lage. Du trenger kun å pensle kjøttet eller fisken med olje og krydder, pakke det inn i folie og sette det i ovnen. Av tilbehør er det godt med forskjellige grønnsaker.

Curry og ulike gryteretter er også populære for de som lever på lavkarbo. Her er det lett å variere maten mye, og få i seg veldig mange næringsrike grønnsaker på en kjempegod måte. I tillegg er dette lett å lage større porsjoner av, slik at man kan spise rester neste dag – det er veldig nyttig i en travel hverdag!

Ulike typer kjøtt laget i fete sauser er veldig vanlig å spise på lavkarbo, og serveres gjerne med grønnsaker på siden. Koteletter er for eksempel populært, kyllingfilet eller biff. Her er det mye variasjon mulig alt ettersom hva du (og eventuelt familien din) liker best å spise til middag.

Taco er jo den store vinneren til middag i Norge. På lavkarbo kan du helt fint spise vanlig taco, bare velg lavkarbolefse eller spis tacosalat i stedet for den vanlige tacolefsa.

Fisk er også svært populært på lavkarbo, og mange liker å lage stekt eller gratinert fisk, gjerne laks eller ørret. Dette kan bakes i ovnen eller i stekepannen, og serveres gjerne med sitron, rømme og grønnsaker.

Må du kutte karbohydrater helt ut?

Det er ikke nødvendig å kutte karbohydrater fullstendig fra kostholdet ditt. Det viktigste er at du får i deg alle de viktige næringsstoffene du trenger, og karbohydrater kan gi deg noe kroppen trenger. Likevel er det slik at vi i Norge i dag spiser for mange karbohydrater, og det er ikke bra for helsa. Mange av oss kan derfor med fordel kutte godt ned på inntaket vårt.

Du bør selv finne balansen på hvor mange karbohydrater du spiser, men generelt er det lurt å kutte ned. Du bør spise mindre av raske karbohydrater som brød, pasta,ris og poteter, men du kan fortsatt spise litt av dette. I tillegg kan du finne sunnere alternativer – for eksempel kan du bake brød som er lavkarbo-vennlig og kose deg med dette, som frøbrød, paleobrød eller knekkebrød.

Hvilken lavkarbo-middag passer best for deg?

Det er altså mange gode alternativer til hva du kan spise til middag når du følger et lavkarbo-kosthold. Innen lavkarbo er det mye god mat man kan spise alt ettersom hva man foretrekker, og det er mange gode middager du kan prøve deg på.

Med alle de gode oppskriftene som finnes der ute, er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan lage og kose seg med når man lever lavkarbo. Vi anbefaler at du prøver deg frem med de mange ulike gode oppskriftene du finner på nettet, og slik skaper en liste med gode favorittretter som du lager igjen og igjen til middag på lavkarbo.

Bør du prøve lavkarbo-kosthold?

Det er mange fordeler med å holde et lavkarbo-kosthold, og mange opplever dette som et veldig godt kosthold. Derfor kan det være veldig lurt å prøve hvis du ønsker å spise sunnere, holde vekten eller gå ned i vekt. Siden noen dager kan være veldig travle, er det lurt å forberede seg i forveien på hva man ønsker å spise i hverdagen og søke god inspirasjon til lavkarbomat.

Selv om det kan virke litt overveldende i begynnelsen, vil du kjapt være i stand til å omstille deg og finne gode og sunne alternativer til karbohydratene vi er vant med i kostholdet. Når du begynner å spise lavkarbo, opplever de mange gevinstene ved dette og trives med maten du spiser, er det bare et spørsmål om tid før det å spise lavkarbo kommer til å føles helt naturlig for deg.

Uansett om du velger å prøve deg på lavkarbo eller ikke, er det viktigste at du sørger for at du spiser et godt og balansert kosthold der kroppen din får næringen den trenger. Hvis du velger å prøve lavkarbo, må du sørge for at du får i deg alle næringsstoffene, mineralene og vitaminene din kropp trenger for å fungere godt, og sjekk med legen din hvis du er usikker.