keto-diett: Dette bør du vite før du prøver det (2020)

keto-diett: Dette bør du vite før du prøver det (2020)

Keto-dietter er en av de største helsetrendene nå for tiden, men hva dreier dette seg egentlig om? Her kan du lese mer om hva keto-dietten faktisk er, og finne ut om det er noe som passer for deg.

Hva er keto-dietten?

Keto-diett er en versjon av lavkarbo. Det er en diett som får kroppen vår til å forbrenne fett i stedet for karbohydrater, slik at kroppen kommer i ketose. Når man går på en keto-diett, har man fokus på å få kroppen i tilstanden ketose, siden det da blir kjappere å gå ned i vekt. Generelt innebærer keto-dietter at man enten kutter ut eller kutter ned på karbohydrater i kostholdet. Mange er imponerte over keto-dietten, siden den kan gjøre det mulig å gå ned i vekt rimelig kjapt – hvis man gjør dette ordentlig, kan man lett gå ned et par kilo allerede den første uken.

Hva må du kutte ut på keto-dietten?

Når du skal begynne en keto-diett, enten du planlegger å gå på denne på kort sikt eller over lengre tid, er det en del matprodukter du bør unngå. Du bør kutte ned på brød, pasta, ris, poteter, frukt, sukker, melk og yoghurt. Alle matprodukter som er sterkt bearbeidet eller inneholder mye sukker, hvete eller transfett passer ikke med keto-dietten. Alt av raffinert sukker må unngås, på samme måte som matprodukter som har mye stivelse, blant annet brød og pasta.

Selv om rådene er å enten kutte ned eller kutte helt ut karbohydrater og sukkerholdige matvarer når du prøver å oppnå ketose, er det viktig at du passer på at du ikke tar dietten for langt. Å spise for lite, eller ikke nok av de mange ulike næringsstoffene du trenger, kan føre til alvorlige skader og problemer med helsen. Kroppen din trenger mye forskjellig i matveien, og du må passe på at du spiser fullverdige og balanserte måltider der du får den næringen du trenger.

Dette bør du spise på keto-dietten

Hvis du vil prøve en keto-diett, er det viktig at du planlegger godt og forstår hvordan dette fungerer. Det du spiser vil ha en direkte innvirkning på hvor kjapt du går ned i vekt. Desto færre karbohydrater du inntar, desto kjappere vil kroppen din gå i ketose, som fører til vektnedgang.

Når du går på keto-dietten er det lurt at du spiser matprodukter som har mye av de gode næringsstoffene du trenger, samtidig som du unngår usunne matvarer som kroppen din ikke har bruk for. Det er viktig at du spiser mye grønnsaker (spesielt grove grønnsaker med fiber, som blomkål, brokkoli, erter), i tillegg til fisk, mager kylling, egg, proteinrike yoghurter, oliven og nøtter. En tommelfingerregel som er grei å huske er at din diett bør bestå av ca 60-70% fett, 25-35% proteiner og 5-10% karbohydrater.

Pass på at du gjør en del research og finner ut hvilke matprodukter som har mye karbohydrater, fett og proteiner, slik at du vil være i stand til å ta de riktige valgene for deg. For eksempel er det ikke bare de vanlige synderne vi tenker på når det gjelder mye sukker og karbohydrat-innhold, som brød, pasta, potetgull, kjeks, godteri og is – mange er ikke klar over at matvarer som bønner inneholder mye protein, men samtidig også ganske mye karbohydrater. I tillegg finner man en del karbohydrater i flere typer frukt og grønnsaker. Faktisk er det slik at de eneste matvarene som ikke inneholder karbohydrater er kjøtt og rent fett slik som smør og olje.

Mange av oss er redde for fett fordi vi hører mye om at det ikke er bra å ha for mye fett i dietten. Men faktisk er det slik at rent fett som ikke er for bearbeidet kan være veldig bra for oss, og er en viktig del av et balansert og sunt kosthold.

Mens du går på keto-dietten må du få i deg kun en liten mengde karbohydrater per dag, og derfor er det viktig at disse kommer fra sunne og gode kilder, som grønnsaker, nøtter og meieriprodukter. Det anbefales å spise så mye grønnsaker som mulig, uansett om noen av grønnsakene du spiser har karbohydrater. Grunnen til dette er at dette er sunne karbohydrater som du trenger. Karbohydratene du får i deg bør komme fra de riktige kildene – som for eksempel grønnsaker (bare ikke grønnsakene med for mye stivelse og karbohydrater), frukt (men ikke for mye), nøtter og bær som vil gi deg de viktige mineralene, vitaminene og fibrene som kroppen din trenger.

Passer keto-dietten for deg?

Keto-dietten er en variant av lavkarbo-diett som har fokus på å innta mye fett, og lite karbohydrater på en måte som “lurer” kroppen til å forbrenne fett. Det er mange som trives med denne typen kosthold, men hver person må bestemme selv hva som passer for dem. Hvis du er interessert i å prøve keto-dietten, kan det være den beste måten å sjekke om den passer for deg eller ikke. Husk likevel på at det er viktig å spise balanserte og fullverdige måltider, og ikke ta slankingen for langt – kroppen vår trenger jo variert, sunn og næringsrik mat for å fungere. Hvis du er usikker på om du spiser et ernæringsmessig fullverdig kosthold og får i deg alt du trenger av næringsstoffer, kan du finne ut mer ved å søke på internett eller sjekke med legen din.

Mange opplever at ytelsen man er i stand til å gjøre på trenger påvirkes når man går på keto-diett. Det har vært en del forskning og studier angående trening og ulike dietter, og generelt virker det som om kostholdet man spiser når man går på keto-diett fungerer godt når det gjelder å bygge og opprettholde både muskelmasse og utholdenhet.

Hvordan fungerer keto?

Keto-dietten baserer seg på et kosthold der man spiser mye fett og lite karbohydrater, og holder seg på et relativt lavt kaloriinntak. Kroppen vil da forbrenne fettet i kroppen. Det er fordi blodsukkernivået i kroppen vil gå ned grunnet det lave karbohydratinnholdet du spiser, og kroppen går da inn i en sulttilstand som kalles ketose. Du vil gå i ketose selv om du slett ikke sulter, og kroppen vil da brenne fettet i kroppen i stedet for karbohydrater.

Keto-dietten gir kroppen din en bedre evne til å forbrenne fett, og kostholdet ditt vil gi deg både et mer stabilt energinivå og bedre utholdenhet ved treningsøkter. Med denne typen kosthold, kan du redusere vekten din, inkludert eventuelt magefett, hvilket innebærer at du har lavere risiko for å utvikle mange ulike sykdommer.

Hovedgrunnen til at keto hjelper mange med å gå ned i vekt, er fordi man vil spise færre kalorier, mindre stivelse og sukker.Samtidig som man kutter ut eller kutter ned på usunne matprodukter som ikke gir deg næringen du trenger med et lavere kaloriinnhold, vil du også få i deg mer fett, mer proteiner, og mer grønnsaker. Dette innebærer at man får i seg et mer balansert og mettende kosthold. Når kroppen din har lært seg opp til å hente energien den trenger fra kroppens egne fettlager, i stedet for å bruke karbohydrater, vil du oppleve at du kan både spise mindre og kanskje også hoppe over måltider uten at du blir for sulten, siden kroppen vil ha tilgang på energien den trenger.

Hva er ketose?

Keto-dietten baserer seg på å ta i bruk ketose som vektnedgangs-verktøy. Om du ønsker å prøve en keto-diett, er det viktig at du forstår deg på hva ketose faktisk er. Det er veldig vanlig at kroppen går inn i en kostholdsindusert ketose. Om du ikke har spist på 8-10 timer, går kroppen allerede i en mild ketose. Når du ikke inntar nok karbohydrater, vil kroppen din prøve å skaffe energi fra andre kilder, som da vanligvis vil være fett. Fettet vi får i oss gjennom kostholdet gjøres om til ketoner i kroppen vår, som fa brukes som energikilde – og kroppen er da i en ketosetilstand.

Hva er fordelene ved denne dietten?

Det er flere gode fordeler ved keto-dietter, og denne typen kosthold har vist seg å ha en positiv innvirkning på flere faktorer. Vekttap er en viktig fordel ved denne typen diett, siden det generelt vil være ganske rask og enkel vektnedgang ved bruk av keto-dietten. Når det gjelder å gå ned i vekt, er det alltid greit med en diett som gir kjappe resultater, siden mange opplever dette som veldig motiverende. Mange kan også oppleve at de har et bedre mentalt fokus og forbedret konsentrasjon, siden ketoner er veldig godt drivstoff for hjernen vår. Mange får også mer energi, og man føler seg mer opplagt i hverdagen.

Hva er ulempene ved denne dietten?

Samtidig som det er flere gode fordeler med keto-dietten, finnes det også ulemper med denne typen diett. Den ketogene dietten har generelt blitt ganske godt omsnakket blant ernæringseksperter, og er litt kontroversiell. Noen ser på keto-dietten som effektiv og nyttig, mens andre kritiserer denne typen kosthold fordi man generelt får i seg rundt 10% mindre karbohydrater enn kroppen egentlig burde ha. Det er ikke bra for kroppen å spise for lite eller ingen karbohydrater, og karbohydrater er tross alt ansett som nødvendige i et sunt, norsk kosthold i dag. I tillegg kan kildene til ulike vitaminer og mineraler bli påvirket av keto-dietten, som kan føre til ernæringsmessige mangler for de som ikke passer på at de får i seg det kroppen trenger.

Noen rapporterer at ketoner i kroppen kan forårsake dårlig ånde, så dersom du ønsker å prøve denne dietten kan det være lurt å opprettholde god munnhygiene. I tillegg kan denne dietten overbelaste leverfunksjonene, og generelt anbefales ikke keto-dietten for individer som har fettlever eller hjerteproblemer. Vanligvis er det mindre fiber i denne dietten i forhold til det som er vanlig, som kan forårsake både fordøyelsesproblemer og forstoppelse.

Flere ernæringseksperter sier at det er helt greit å prøve ut keto-dietter, men advarer mot å dra denne typen diett for langt. Det er aldri lurt å kutte helt ut grove kornprodukter, naturlig sukker fra for eksempel frukt og flere typer grønnsaker. Det er fordi kroppen trenger et balansert og fullverdig kosthold med mange ulike vitaminer, mineraler og kostfiber. Det er veldig viktig at de som velger å prøve en keto-diett først går litt research og forbereder seg på hva denne typen diett handler om. Man må opprette en god balanse mellom de ulike næringsstoffene kroppen trenger, og passe på at man ikke mangler noe viktig.

Bør du prøve keto-dietten?

Det er mange som trives godt med keto-dietten. Noen trives best med å bruke keto-dietter kun i en kortere periode, mens andre velger å følge en keto-diett over lengre tid. Det er slik at kosthold og hvordan vi ønsker å spise er veldig individuelt, og det som passer best for en person, ikke alltid er riktig for en annen. Den ketogene dietten bruker hovedsaklig kroppsfettet vårt som energikilde, så det vil være veldig nyttig å bruke denne dietten for å gå ned i vekt. Når man er i ketose faller insulinnivået (det fettlagrende hormonet) mye, hvilket gjør kroppen din om til en fettforbrenningsmaskin. Forskning viser at keto-dietten oppnår bedre resultater sammenlignet med dietter som baserer seg på lite fett og mye karbohydrater, både på lang og kort sikt.

Generelt kan keto-dietter være nyttig og godt å utforske for den som ønsker å gå ned i vekt. Da er det viktig at du tilpasser dietten til dine egne ønsker og hva som fungerer for deg i hverdagen. Det er helt nødvendig at du er forsiktig dersom du ønsker å begynne på en livsstilsendring og større endringer i kostholdet ditt, som en keto-diett – det viktigste er tross alt at helsen din er god og at du gjør dette på en sunn måte som vil fungere godt i lengden.

Hvis du ønsker å prøve deg på keto-dietten, er det lurt å dele planene og målene dine med venner og familie. Forskning viser at de som jobber mot vektnedgang og livsstilsendringer alene, uten støtte fra gode venner eller familiemedlemmer, generelt sliter mer med å gå ned i vekt og opprettholde vektnedgangen. Det fremkommer at folk som har støtte fra andre når det gjelder vekttap og endring i kostholdet ofte opplever det lettere å oppnå målene sine og trives med prosessen.