Kalorifattig mat: 13 matvarer som har lavt kaloriinnhold og metter

  • Post author:
  • Post category:Kosthold

Hvis du har lyst til å gå ned i vekt, er det lurt å få god oversikt over hvilken mat du bør spise. Generelt er det lurt å spise mat som inneholder få kalorier men mye god næring – men det kan være vanskelig å vite hvilke matvarer som er best. I denne artikkelen forteller vi deg med om kalorifattig mat, og gir deg tips til hvilke matvarer du bør velge.

Hva er kalorifattig mat?

Kalorifattige matvarer er matvarer som inneholder få kalorier. Dette er gunstig når man skal slanke seg, fordi ved å spise færre kalorier, kan du gå ned i vekt. Kalorifattige matvarer er også veldig bra fordi man da kan spise en del av denne maten og unngå å føle seg sulten mens man prøver å gå ned i vekt.

Generelt er det lurt å velge å spise kalorifattige matvarer som også er ganske næringstette. Næringstetthet dreier seg om hvor mange næringsstoffer i form av vitaminer, mineraler osv maten inneholder i forhold til hvor mange kalorier som finnes i produktet.

Kalorier og næringsinnhold kan være forvirrende. Det er nemlig slik at to produkter som virker ganske like – som for eksempel en loffbrødskive og en grøvbrødskive – kan inneholde det samme antallet kalorier, men helt ulikt ernæringsmessig tilbud. Grovbrødskiven vil gi kroppen din mye mer enn det loffskiven vil – på tross av at kalorien er de samme.

Når du skal gå ned i vekt, er det veldig lurt å finne ut hvilke matvarer som inneholder mye næring og lite kalorier, slik at du kan spise mat som gir kroppen din det den trenger og holder deg mett lengre. Dette vil hjelpe deg mye med vekttapet ditt!

Hva slags mat bør du spise?

De beste matvarene for vektnedgang er de som ikke inneholder mange kalorier og fett, og heller inneholder mange næringsstoffer. I tillegg er det et stort pluss at de er lette å få tak i, enkle å tilberede og gode å spise.

Når man skal gå ned i vekt, bør man likevel kunne spise seg god og mett. Dette er viktig, fordi hvis du er for streng med dietten din, spiser for lite og nekter deg selv mat du liker å spise, skjer det fort at du hopper av dietten din når det blir for vanskelig.

Derfor er det viktig at du finner noen gode matvarer som er både lave i kalorier og som du liker å spise. Nedenfor kan du lese om de beste kalorifattige mat- og drikkevarene som vil bli dine beste venner mens du begynner din slankereise.

Vann

Vann er kanskje nok det ultimate når det gjelder kalorifattig drikke, siden vann ikke inneholder noen kalorier i det hele tatt. Å drikke vann kan hjelpe deg mye når du skal bli kvitt de ekstra kiloene du bærer på!

De fleste i slankeverdenen vet mye om de mange fordelene ved å drikke vann, og når du skal gå ned i vekt vil vann være en veldig god hjelper. Mange studier støtter dette, og viser at vann kan bidra stort til vektnedgang.

Det er mange helsefordeler ved å drikke vann, og når det gjelder slanking er det slik at å drikke minst to liter vann hver dag kan sørge for at du ikke overspiser i løpet av dagen din.

Salater

Å spise salater er nok noe av det folk typisk tenker på når det gjelder slanking. Det er fordi det stemmer – salater er sunne og inneholder mange av de viktige grønnsakene vi trenger når det gjelder å få i oss næring, i tillegg til at de inneholder få kalorier.

Det er altså ikke uten grunn at salater er såpass populære i slankeverdenen. Det er heller ikke slik at salatene du spiser når du ønsker å gå ned i vekt trenger å være kjipe og kjedelige. Det finnes veldig mange gode salatoppskrifter der ute, og du bør prøve deg frem og finne mange gode varianter som du liker godt.

Når du skal lage salat, bør du ha fokus på varierte grønnsaker, og gjerne hiv noen frukt og bær i salaten også. Det er lurt å ha noen nøtter i for litt ekstra crunch (men ta ikke i for mange nøtter, da dette er rimelig kaloririkt), og gjerne noe magert kjøtt som kylling, eller cottage cheese.

Supper

Suppe er helt fantastisk å spise hvis du vil gå ned i vekt. Dette er en type mat som kan varieres i det uendelige, er svært næringstette hvis du lager dem på riktig måte, i tillegg til at det smaker veldig godt.

Supper er generelt veldig lave i kalorier, og utrolig gunstig å spise. I tillegg gir de som regel bedre metthetsfølelse enn andre mattyper fordi de er flytende. Studier på ulike mattyper har vist at den samme matvaren tilberedt i ulike former er mer mettende i suppeform. Når vi spiser mat i suppeform, spiser vi generelt færre kalorier i måltidet og føler oss mer mette.

Det er også slik at mat som ikke er kaloritett inneholder færre kalorier. Mattypene som er minst kaloritette er de som inneholder mye vann, som for eksempel vannmelon og suppe. Suppe har lav energitetthet og dermed færre kalorier, og suppe er et veldig kalorismart alternativ når man ønsker å gå ned i vekt.

Generelt kan du lage akkurat den typen suppe du ønsker – men de meste kalorifattige variantene baserer seg på grønnsaker. Finn frem den gamle oppskriftsboken din med gode supper, og bytt ut usunne ingredienser med sunnere valg. Snart finner du nok flere gode suppeoppskrifter du kan lage igjen og igjen!

Grønnsaker

Grønnsaker er som kjent en utrolig viktig matgruppe når det gjelder å gå ned i vekt. Noe av det som er svært bra med grønnsaker for vekttap, er det at man gjerne kan spise store mengder uten at det blir for kaloritungt.

Uansett hvilke grønnsaker du foretrekker, inneholder de fleste mye fiber som holder deg mett lengre, i tillegg til at de er lave i kalorier, og har mye vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

Siden grønnsaker er såpass gunstig å spise, er det mange som velger å rett og slett bytte ut karbohydratene de pleier å spise til middag, som for eksempel ris, pasta og poteter, med en stor porsjon deilige grønnsaker tilberedt akkurat som du foretrekker.

Frukt

Frukt er et annet veldig godt alternativ når du ønsker å bli kvitt noen ekstra kilo. Spesielt som en snack i løpet av dagen er frukt veldig bra, for å sørge for at du ikke blir for sulten før neste måltid. Det er jo viktig for slanking at man ikke blir for sulten før hvert måltid og risikerer å overspise.

Alle typer frukt har en svært liten energitetthet, og er derfor godt egnet når det gjelder vektnedgang. Epler og vannmelon er spesielle favoritter når det gjelder vekttap, men du kan velge din favoritt. Du bør likevel unngå å spise for mye avokado, siden de inneholder fett og mer kalorier enn de fleste andre frukter. Det samme gjelder for tørket frukt, som har både sukker og mer kalorier.

Det er også veldig nyttig at frukt er så enkelt å spise på farten – det er jo bare å ta med et eple, en banan, eller en pære i hånden på vei til eller fra jobb eller trening. Det er veldig greit med enkle løsninger i en travel hverdag!

Bær

Bær er et annet veldig godt alternativ når det gjelder matvarer ved slanking. Bær er naturlig lave på kalorier, og er likevel søte og gode og metter godt. Mange opplever at bær er gull verdt når det gjelder å dempe søtsug, siden man da kan få spise noe søtt uten å få i seg for mange kalorier.

Selv om bær er kalorifattige, inneholder de mye antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler som er gode for kroppen vår. Du kan gjerne spise en håndfull bær på egen hånd, eller kombinere dem med yoghurt, havregryn eller annet.

Jordbær inneholder kun 34 kalorier per 100 gram, bringebær 29, og blåbær 56 kalorier. Dette er veldig lite med tanke på at den sammen vekten i sjokolade eller chips vil gi oss rundt 550 kalorier. Altså er de søte og gode bærene et mye bedre alternativ om du ønsker noe søtt å spise på!

Sørg for å ha et balansert kosthold

Det er viktig at man sørger for at man har et sunt og balansert kosthold når man skal gå ned i vekt. Man må ikke bli for streng med seg selv og spise så lite at det blir skadelig for kroppen, for det å ha en sunn og sterk kropp er mye viktigere enn det er å være slank. Husk på å holde fokuset på sunne og gode matvarer gjennom din slankeprosess, og vær tålmodig med vektnedgangen.

Selv om man kanskje er ivrig på å gå ned kjapt og vil spise veldig sunt, er det veldig viktig at man spiser nok mat og at kroppen får den næringen den trenger. Når du skal gå ned i vekt, må du sørge for at du spiser et variert utvalg ulike matvarer som gir deg mange gode næringsstoffer.