Eplecidereddik: 7 fordeler du burde vite før du drikker

Eplecidereddik: 7 fordeler du burde vite før du drikker

  • Post author:
  • Post category:Kosthold

Det er en kjent sak at eplecidereddik har en gunstig påvirkning på helsen vår, blant annet er det bra for fordøyelsen og kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Mange av oss vet at eplecidereddik er et veldig effektivt middel for å opprettholde god fordøyelseshelse. De fleste av oss har noe eplecidereddik stående i skapet allerede, siden det gjerne brukes i dressinger, sauser eller matretter som trenger litt syre i smaken. Men hva er egentlig de ulike helsefordelene ved å innta eplecidereddik? Les vår nyttige oversikt over de gode fordelene ved å ha eplecidereddik som en del av kostholdet ditt.

Hva brukes eplecidereddik til?

Eplecidereddik har lenge vært et ganske populært kosttilskudd både i Norge og andre deler av vernde. Dette er en eddik som lages av fermentert eplejuice, og har flere ulike bruksområder. Det er mange ulike helsefordeler ved bruk av eplecidereddik. I Grekernes tid ble eplecidereddik brukt til å rense sår, men i dag brukes den helst i kosten vår til andre formål.

Eplecidereddik er veldig godt for fordøyelsen vår. Det kan bidra med å forbedre fordøyelse, fremme vektnedgang og lindre forstoppelse. Mange opplever at å innta en spiseskje med eplecidereddik lindrer problemer med fordøyelsen, oppblåsthet og flatulens, og det hjelper også mot følelsen av magesyre og halsbrann.

Mange ser på eplecidereddik som et vidunderprodukt, som har mye forskjellig å bidra med for vår kropp og helse. I tillegg til at det kan være et nyttig virkemiddel for vektnedgang og har god effekt på både blodsukker og kolesterol, skal det også være gunstig for både huden og håret vårt.

Det er mange nordmenn som regelmessig tar en spiseskje med eplecidereddik etter å ha spist spesielt fet mat, for å komme problemene i forveien og unngå ubehag med fordøyelsen. Hvis problemer med treg fordøyelse, oppblåsthet, halsbrann og lignende allerede har kommet opp, kan du likevel drikke eplecidereddik for å redusere ubehaget.

Hvordan lages eplecidereddik?

Eplecidereddik lages ved at saft fra friskpressede epler gjennomgår en fermenteringsprosess. Eplesaften tilsettes gjær, som omdanner sukkeret i saften til alkohol, og bakterier gjør om alkoholen til eddiksyre. Det er denne eddiksyren som gir eddik dens sure smak og sterke lukt.

Gjæringsprosessen er ganske lang og tar tid, og poenget er å bevare de viktige bioaktive forbindelsene, inkludert eddiksyre, gallinsyre, koffeinsyre, katekin og epicatechin. Dette gjøres for å sørge for at eplecidereddiken som produseres har de gode antioksidantene og antimikrobielle egenskapene den bør ha.

Hvorfor er eplecidereddik bra for oss?

Eplecidereddik er et naturlig produkt som har blitt brukt over hele verden i lang tid, både i matveien og når det gjelder medisin og helse. I løpet av de siste årene har eplecidereddik blitt enda mer populært, siden flere studier har vist at dette produktet har mange gode helsefordeler for kroppen vår.

Grunnen til at eplecidereddik er godt for oss, er fordi det har mye vitaminer, mineraler, enzymer og pektin, som alle bidrar til god fordøyelse, vektnedgang, styrking av immunforsvaret og sørger for god balanse i kroppen.

Hva er fordelene ved å ha eplecidereddik i kostholdet?

Eplecidereddik kan bidra med mye forskjellig når det gjelder vekt og helse.

  • Eplecidereddik er godt for fordøyelsen, siden det har probiotiske egenskaper. I tillegg får man ofte nedsatt appetitt av eplecidereddik, som er nyttig dersom man ønsker å gå ned et par kilo.
  • Det styrker immunforsvaret ditt. Tarmfloraen er en stor del av kroppens immunsystem, og du kan forbedre immunforsvaret ditt ved å skape bedre vekstforhold for gode bakterier. I tillegg er eplesyren i eddik en sterk antiviral agent, som kan hjelpe deg å unngå forkjølelser med mer.
  • Det er et effektivt virkemiddel i vekttap. Denne matvaren skal også være veldig nyttig for vektnedgang, siden flere studier har vist at eplecidereddik medvirker til vektnedgang. Det er fordi det bidrar til at man føler seg mer mett i løpet av dagen, og stabiliserer blodsukkeret. Eplecidereddik gir deg gjerne en større opplevelse av metthet, slik at du dermed spiser mindre i løpet av dagen.
  • Det beskytter cellene i kroppen. Eddik inneholder polyfenoler, som er et næringsstoff som finnes i planter. Disse bidrar til å unngå celleskader, og hjelper derfor med å beskytte kroppen mot sykdommer.
  • Eplecidereddik bekjemper sopp. Mange av oss opplever å få soppinfeksjoner i munnen, halsen eller underlivet, og dette blir mer vanlig jo eldre vi blir. Candida er som regel årsaken til dette, og eplecidereddik har gode egenskaper som kan bidra til å lindre lette soppinfeksjoner. Likevel bør du kontakte legen din dersom du tror du har en soppinfeksjon for å få god hjelp mot dette.
  • Det stabiliserer blodsukkernivået. Det er slitsomt når man opplever at blodsukkeret går opp og ned, men mye tyder på at eplecidereddik kan være nyttig for å stabilisere og senke nivåene til blodsukkeret i kroppen vår. Eddiksyren bidrar til å redusere sukkerinnholdet i blodet, fordi den forhindrer at komplekse karbohydrater fordøyes fullstendig. Å drikke eplecidereddik bidrar til å deaktivere enzymene i kroppen som bryter ned karbohydrater, og dette forhindrer så akkumulering av glukose i blodet.
  • Eplecidereddik kan være nyttig for diabetikere. En mindre studie viste at eddik kan bidra til å stabilisere blodsukker- og insulinnivået til personer som har diabetes type 2. Likevel er det viktig at du snakker med legen din før du prøver å bruke eplecidereddik til dette hvis du har diabetes.
  • Eplecidereddik kan drepe bakterier og konservere mat. Dette er en veldig nyttig matvare som faktisk kan drepe bakterier og andre mikroorganismer i mat, for eksempel dersom du skyller frukt og grønnsaker i vann med eplecidereddik. I tillegg kan eplecidereddik være nyttig for å konservere mat, for eksempel om du ønsker å sylte grønnsaker.

Hvordan bør du innta eplecidereddik?

Ved å ha eplecidereddik som en del av kostholdet, kan du forbedre fordøyelsen din på en naturlig og enkel måte. Folk inntar eplecidereddik på ulike måter. En veldig enkel og veldig populær metode er å ta 1 spiseskje eplecidereddik i et glass med vann, som gjerne drikkes tidlig på morgenen på tom mage. Mange velger også å brygge seg en god kopp te, og rører en spiseskje med eplecidereddik i teen. Det er mange som tar eplecidereddik ufortynnet, og rett og slett drikker en spiseskje ved behov. Eplecidereddik har en sterk smak, så dersom du opplever mye problemer med å få det ned, kan du blande det med stevia eller et annet søtningsmiddel.

Du kan også bruke eplecidereddik i kostholdet på andre måter. I tillegg til å drikke det direkte, enten ufortynnet eller blandet i vann, kan du også bruke eplecidereddik i salatdressinger, sauser, gryteretter, marinader eller for å sylte grønnsaker. På denne måten vil du få i deg eplecidereddik jevnlig som en del av kostholdet ditt.

Noen velger å bruke eplecidereddik daglig, og noen tar det faktisk før hvert måltid – tanken er da at ved å drikke et glass vann med en spiseskje eplecidereddik 15 minutter før du skal spise, stimulerer du fordøyelsen og unngår overspising ved måltidet. De som er helt frelst av eplecidereddik anbefaler faktisk å sakte trappe opp doseringen med eplecidereddik i vannet, opp til 2-3 spiseskjeer så lenge du trives med det og opplever at det er gunstig for helsen din. Andre anbefaler at man ikke inntar for mye eplecidereddik grunnet syren i dette produktet, som kan være sterkt for tennene våre å takle.

Du bør være oppmerksom på at det er mye syre i eplecidereddik, så det kan være skadelig for tennene å ta mye av dette direkte. Eplecidereddik er veldig sur når den ikke er fortynnet, og noen opplever at dette er sterkt for både tennene og fordøyelsessystemet – og det er derfor mange velger å drikke dette fortynnet i vann, og ikke ta det alt for ofte. Hvis du ønsker å sørge for at tannemaljen ikke blir for slitt av syren i drikken, kan du bruke sugerør når du drikker vann som inneholder eplecidereddik.