5:2 dietten er superpopulær i slankeverdenen disse dager, og det er nok ikke en overraskelse – på hvilken annen diett kan du spise helt som vanlig fem dager i uken, og likevel gå ned i vekt? Mange trives godt med 5:2 dietten siden det er en enkel og effektiv måte å oppnå et kaloriunderskudd og gå ned i vekt. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om 5:2 dietten, slik at du kan finne ut om denne kanskje kan passe for deg.
Hva er 5:2 dietten?
Dette er en veldig enkel og grei diett som er svært populær blant veldig mange. Denne dietten dreier seg rett og slett om å spise helt som vanlig 5 dager i uken, og spise svært lite de resterende 2 dagene. Dette er et spisemønster som har gått sin seiersgang verden over, og er spesielt populær i USA. I Norge ble 5:2 dietten spesielt populær rundt 2012, og siden den gang har den stadig fått flere tilhengere som sverger til denne dietten.
Når du følger 5:2 dietten, skal du begrense ditt kaloriinntak til kun 25% av din daglige kvote i to av ukens syv dager, og så spise normalt de andre dagene. Hvor mange kalorier du skal spise vil avhenge av hvilket kjønn du er – generelt vil en kvinne spise rundt 500 kalorier og en mann 600 på de begrensede dagene, og spise normalt, altså under det anbefalte dagsinntaket de resterende 5 dagene i uken.
Hvorfor er 5:2 dietten effektivt for vekttap?
Med denne nyttige og fleksible dietten får man et godt kaloriunderskudd i snitt per uke, selv om man kun trenger å begrense kaloriene sine to dager.
Siden man vanligvis spiser rundt 500-600 kalorier på fastedagene, får du et kaloriunderskudd på rundt 3000-3500 per uke når man faster to dager. Det vil si ca 450 gram i vekt per uke, altså nesten 2 kilo per måned.
Nøyaktig hvor mye du vil gå ned i vekt kommer selvfølgelig an på hva og hvordan du spiser, i tillegg til hvor mye du beveger deg i hverdagen – men generelt er 5:2 dietten kjent for å være en veldig effektiv diett når det gjelder å gå ned i vekt.
Likevel er det slik at kosthold er svært individuelt. Dietten som fungerer godt for en person, kan være helt feil for en annen. Hovedpoenget med 5:2 dietten er å etablere en kostholdsplan som fungerer godt for akkurat deg, og som gjør det enklere for deg å gå ned i vekt kjapt med en oversiktelig og grei diett.
Hva bør du spise på fastedagene?
Det finnes ingen regler på akkurat hva eller når du burde spise på dagene når du skal faste, altså to av ukens syv dager. Noen trives med å spise en liten og lett frokost, mens andre foretrekker å utsette dagens første måltid til litt senere på dagen. Generelt er det to måltidsmønstre de som bruker 5:2 dietten har, enten å spise tre små måltider eller kun spise to større måltider – lunsj og middag.
Som regel er det få kalorier igjen til å spise snacks eller drikke annet enn vann på fastedagene, men dette er helt opp til den enkelte. Du velger selv hvordan du ønsker å spre ut dine kalorier over dagen, og det er ingen spesifikk eller riktig måte å spise på ved fastedagene – du må bare eksperimentere, prøve ulike ting og finne ut hva som fungerer for deg.
Siden kaloriinntaket ditt er veldig begrenset, på kun 500-600 kalorier per fastedag, kan det være lurt å planlegge matinntaket ditt for de ulike dagene på detaljnivå. Du bør fokusere på å spise næringsrik mat med mye fiber og protein, som gir god metthetsfølelse uten å inneholde for mange kalorier.
Suppe er svært populært på fastedager, siden forskning viser at supper gir bedre metthetsfølelse enn fast føde, i tillegg til at det kan være svært lavt på kalorier og bidra med mye næring. Spesielt hvis du lager suppe på grønnsaker, kan du få et svært fullverdig og godt måltid for veldig lite kalorier.
Andre matvarer som er gode å spise på fastedager er grønnsaker, naturell yoghurt med frukt eller bær, kokte egg, blomkålris eller salater. Når det gjelder drikke, er vann aller best, og svart kaffe og te er også lurt å drikke mye av. Sørg for at du drikker nok på fastedagene, spesielt vann, for å unngå å føle deg sulten og få hodepine.
Matvarer du bør unngå på fastedagene dine siden de vil inneholde for mye kalorier og ikke bidrar med en god ernæringsprofil inkluderer høyt bearbeidede matvarer som inneholder usunne tilsetningsstoffer og mange unødvendige kalorier. Du bør også unngå å spise for enkle karbohydrater som pasta, ris, brød og sukker. Matvarer med mye fett, som olivenolje, fritert mat og ost må du også holde deg unna på fastedagene.
Hva bør du spise på de vanlige dagene?
På de 5 dagene i uken som ikke er fastedager, kan du spise som vanlig – men det betyr selvfølgelig ikke at du kan spise hva som helst. Du må sørge for at du holder deg under det anbefalte kaloriinntaket per dag og holder kontroll på kaloriene du inntar også på disse dagene.
På de vanlige dagene, skal du spiser den normale maten du trives med, så lenge du holder deg under grensen for kalorinntaket som anbefales per dag. Likevel kan det være lurt å bruke litt ekstra tid på å planlegge kostholdet mens du går på 5:2 dietten – for eksempel er det lurt å spise grove kornprodukter for å få mer næring, i tillegg til at du bør kutte ned på raffinert sukker og mye tomme kalorier.
Pass på at du ikke kompenserer for fastedagene dine ved å spise alt for mye på de vanlige dagene. Da vil du ødelegge all fremgangen du har gjort, så selv om det kan friste å spise alt man ser dagen etter at man har fastet, er det ikke lurt. Da vil du ikke kunne gå ned vekten du ønsker å kvitte deg med – faktisk er det mulig at du derimot vil legge på deg.
Hva er fordelene ved 5:2 dietten?
Dette er en veldig fleksibel diett som er lett å forstå seg på. Det er ingen regler på hva du kan spise, og du kan lage din egen matplan for perioden du går på dietten. Mange opplever at dette er enklere å følge i hverdagen enn dietter som er mer fastsatte, og der man kanskje må følge en spesifikk matplan. I tillegg er det mange som synes det er enklere å begrense kaloriinntaket kun to dager i uken, i stedet for å begrense kaloriene hver dag, slik mange dietter baserer seg på.
Vektnedgang er hovedfordelen ved denne dietten. De fleste som følger 5:2 dietten gjør det fordi de ønsker å oppnå et vekttap. Dette er nemlig en diett som kan gi veldig raske resultater og være veldig effektiv for å gå ned i vekt. Det er veldig motiverende å se kjappe resultater når man ønsker å kvitte seg med den ekstra vekten man bærer på, så på den måten fungerer denne dietten veldig bra.
Hva er ulempene ved 5:2 dietten?
Det er flere mulige ulemper eller bivirkninger ved 5:2 dietten som har blitt rapportert fra de som har prøvd den. Dette er selvfølgelig veldig subjektivt – noen kan oppleve dette som en veldig enkel og grei diett som fungerer godt, mens andre kan oppleve 5:2 dietten som overhodet ikke riktig for dem.
En mulig ulempe er at du kan føle deg sulten på fastedagene. Det er en stor omveltning å spise såpass få kalorier på dagene du skal faste. For noen av oss vil 5:2 dietten være vanskelig å gjennomføre, fordi de to fastedagene i uken er tøffe. Dersom du tenker at det vil være vanskelig for deg å kun spise ca 500 kalorier to dager i uken, er nok ikke denne dietten riktig for deg.
Noen rapporterer også at de har lite energi mens de går på denne dietten, og opplever dette som et problem. Det lavere kaloriinntaket kan føre til at du føler deg sløv og har lite energi i hverdagen. Man kan lett oppleve å føle seg slapp, får hodepine eller generelt ikke føler seg på topp mens kroppen venner seg til endringene i kostholdet.
Noen som har prøvd 5:2 dietten sier også at de sliter med å føle seg irritabel på fastedagene – det er jo lett å bli sur og gretten når man er sulten. Ganske mange rapporterer at de mangler overskudd i hverdagen mens de går på 5:2 dietten, spesielt når det gjelder trening på de vanlige dagene og generelt overskudd.
Hva med trening?
Mange lurer nok på hvordan det blir med trening når man går på 5:2 dietten. På fastedagene må du være forsiktig med trening – dersom du vil ta en treningsøkt eller være i aktivitet disse dagene, må du trå varsomt. Selv om det alltid er bra å være aktiv, må du huske på at kroppen din har lite å jobbe med på fastedagene dine – kun 500-600 kalorier er jo faktisk veldig lite, og hvis du setter i gang med en tung treningsøkt kan dette skape problemer.
Det er viktig at du er forsiktig med trening når du prøver denne dietten. Treningen du driver med på fastedagene dine bør nemlig være moderat, med lav intensitet. Det er fordi du trenger energi for å kunne trene, og når du spiser så lite som du gjør på fastedagene dine, har ikke kroppen din nok drivstoff til å gjennomføre en intens treningsøkt.
Hvis du skal trene dagen etter at du har fastet, bør du unngå å planlegge treningen til morgenen eller tidlig på dagen. Det beste er å vente med økten til senere på dagen, slik at du har fått i deg nok næring til å fylle opp igjen lagrene med energi i kroppen. Hvis du opplever at du føler deg svimmel, uvel eller får annet ubehag mens du trener, må du stoppe aktiviteten med en gang.
Passer 5:2 dietten for deg?
Dersom du følger prinsippene og retningslinjene i 5:2 dietten og holder oppe motivasjonen din over litt lengre tid, vil du som regel være i stand til å gå ned vekten du ønsker. For at dette skal være suksessfullt, må du selvfølgelig lykkes med å skape et kaloriunderskudd, siden det er det som driver vekttap. En fordel ved 5:2 dietten er at det er en veldig fleksibel plan som er åpen for tolkning og tilpassing – slik kan man skape en kostholdsplan som passer ens egne ønsker og behov i hverdagen.
Med 5:2 dietten så vel som alle andre dietter, er det veldig viktig at vi spiser variert, og får i oss alle de ulike næringsstoffene kroppen trenger. Uansett hvilket kosthold eller hvilken diett man ønsker å prøve seg på, er det viktigste at man setter sammen et ernæringsmessig godt kosthold som ikke mangler noen av de viktige matgruppene kroppen trenger.
Som med alle andre dietter som lover vektnedgang, er det viktig at du er forsiktig, og holder fokuset på å spise ernæringsmessig god mat som vil holde kroppen din sunn og sterk. Du må finne en god balanse som fungerer for deg og kroppen din, og det viktigste av alt er at du må unngå å utvikle et forstyrret forhold til mat, kosthold og trening. En diett skal aldri føre til skader for helsen din, den skal kun forbedre den.
For at man skal lykkes med en vektnedgang som varer og er mulig å opprettholde, er det viktig å finne seg et spisemønster som man trives med, og som vil fungere i lengden. Hvis du ønsker å utforske en ny diett med fokus på å spise sunt og få god effekt av matplanen din, kan denne dietten være et veldig godt valg. 5:2 dietten fungerer for mange fordi det er en fleksibel og grei diett, som mange opplever som veldig nyttig når det gjelder vekttap.